Konijnenrassen

Konijnenrassen

Konijnen staan bekend als lieve dieren met een hoog knuffelgehalte, toch zijn niet alle konijnen geschikt als huisdier. Evenals bij mensen, hebben alle konijnen verschillende karaktereigenschappen. Hierdoor is het ene konijnenras wel geschikt maar het andere konijnenras minder geschikt om te houden als huisdier. Op deze pagina wordt een zo compleet mogelijk overzicht gegeven van alle bestaande konijnenrassen in Nederland en België. Om een overzichtelijk geheel te verkrijgen, zijn de konijnenrassen ingedeeld in drie categorieën.

- Kleine konijnenrassen: Konijnen tot een gewicht van 3,5 kilogram 
- Grote konijnenrassen: Konijnen met een gewicht van 3,5 kilogram tot 5 kilogram 
- Reuzen konijnenrassen: Konijnen met een gewicht van 5 kilogram en zwaarder  

Konijnenrassen die populair zijn als huisdier
We krijgen vaak de vraag welk konijnenras geschikt is om als huisdier te nemen. Eigenlijk zijn vrijwel alle konijnen geschikt om als huisdier te houden, echter is het ene konijnenras een stuk zachter van karakter dan een ander konijnenras. Daarom worden bepaalde konijnenrassen meer geschikt gevonden als huisdier dan andere konijnenrassen. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van populaire konijnenrassen die als huisdier worden gehouden.

Tot deze categorie behoren konijnen tot een maximum gewicht van 3,5 kilogram. Bij ieder konijn worden het gedrag, karaktereigenschappen en de belangrijkste kenmerken beschreven.

Hermelijn
Een Hermelijn stamt af van het Pool konijn, een Hermelijn heeft een wat grovere bouw dan een Pool konijn. Met een lichaamsgewicht van circa 1200 gram is een Hermelijn nog geen groot konijnenras, echter is het wel iets robuuster dan een Pool konijn. De Hermelijn is te herkennen aan een witte vacht met blauwe of rode ogen. De oorsprong van de Hermelijn ligt in Nederland en Duitsland, fokkers kochten van elkaar Hermelijnen en Pool konijnen en gingen hiermee fokken. Hierbij werden wel eens Hermelijnen gekruisd met Pool konijnen, waardoor het Pool konijn een 'grotere en grovere' variant kreeg, namelijk het Hermelijn konijn.
Konijnenrassen Hermelijn
Hermelijn
Leeuwenkop
Het Leeuwenkop konijnenras is nog geen officieel erkend konijnenras, echter komt het wel steeds vaker voor dat er konijnen worden verkocht die Leeuwenkoppen worden genoemd. Hoewel dit geen raszuivere Leeuwenkoppen zijn, worden ze wel als zodanig verkocht. Meestal zijn dit Nederlandse Hangoordwergen die zijn gekruisd met langharige rassen. Hierdoor hebben de 'Leeuwenkoppen' een krans om de nek van lang haar. Hier stamt ook de naam Leeuwenkop vanaf, omdat de kraag rond de nek lijkt op het van een leeuw. Het karakter van een Leeuwenkop is lief en aanhankelijk hierdoor is dit konijnenras ook erg geschikt als huisdier in combinatie met kinderen. De herkomst van het Leeuwenkop konijn is Engeland, daar werd het konijn als eerst gefokt daar noemden ze het konijn Lion Head Lops. Een Leeuwenkop heeft een gemiddeld gewicht van circa 1450 gram, hoewel er ook Leeuwenkoppen voorkomen van 1700 gram. De gemiddelde levensverwachting zal circa 8 jaar zijn.
Konijnenrassen Leeuwenkop
Leeuwenkop
Teddy widder 
Het konijnenras Teddy widder wordt ook wel het knuffelkonijn genoemd. Dit komt doordat het een erg pluizig konijnenras is. De Teddy widder is eigenlijk gewoon een langharig dwerghangoor konijn, gezien 'widder' het Duitse woord is voor hangoordwerg. De Teddy widder wordt ook wel eens de mini Angora genoemd, omdat deze twee konijnensoorten vrijwel dezelfde haarstructuur hebben. De Teddy widder heeft een erg vriendelijk karakter, waardoor het een erg geschikt konijn is om te houden samen met kinderen. Het zijn echte knuffelkonijnen. Het gewicht van een volgroeide teddy widder bedraagt gemiddeld genomen 1,6 kilogram.

Konijnenrassen teddy widder
teddy widder
 

Dwergkonijn
Een Dwergkonijn is een erg vriendelijk en klein konijn. Het gemiddelde gewicht van een dwergkonijn is 900 gram.Mede dankzij het vriendelijke karakter en het klein formaat is het dwergkonijn populair als huisdier. Onder het type dwergkonijn behoren drie konijnenrassen, kleurdwerg, pooltje en de Nederlandse hangoordwerg. Dwergkonijnen worden circa vijf jaar oud. Oorspronkelijk komt het dwergkonijn uit de Verenigde Staten, het dwergkonijn is de kleinste haasachtige in Noord-Amerika. Een dwergkonijn is te herkennen aan zijn kleine postuur, korte oren, een effen (vaak grijze) vacht.

Konijnenrassen Dwergkonijn
Dwergkonijn
De Nederlandse hangoor dwerg
De Nederlandse hangoor dwerg is te vergelijken met de Franse hangoor, echter is het ras een stuk kleiner. Sommige konijnenfokkers zeggen wel eens dat het een kleine kopie is van de Franse hangoor. De Nederlandse hangoor dwerg heeft een gemiddeld gewicht van 1,40 kilogram. De Nederlandse Hangoor Dwerg komt voor in de volgende kleuren: konijngrijs, ijzergrauw, blauwgrijs, blauwgrauw, zwart, blauw , madagascar, isabella. De oren van een Nederlandse hangoor dwerg kunnen wel 26 centimeter lang worden. Het karakter van een Nederlanse hangoordwerg is rustig en vriendelijk, waardoor het konijnenras ook goed met kinderen te houden is. De gemiddelde levensverwachting van een Nederlandse hangoor dwerg is circa 10 jaar, er zijn gevallen bekend dat de het konijn zelfs 14 jaar is geworden. Meer informatie over de Nederlandse hangoor dwerg

Konijnenrassen Nederlandse hangoor dwerg
Nederlandse hangoor dwerg

Hulstlander
Een hulstlander is een erg levendig konijn met een pittig karakter, hierdoor is het konijn minder geschikt als huisdier. Het gemiddelde gewicht van een hulstlander konijn is 2,3 kilogram, een hulstlander wordt circa 8 jaar oud. Het hulstlander konijnenras is ontstaan in het gebied "De Hulstlanden", in het natuurreservaat nabij Staphorst. De hulstlander kan worden hekent aan een zeer dichte pels en oren van circa 9 centimeter lang, opvallend is de snuit deze loopt lichtgebogen.

Konijnenrassen Hulstlander
Hulstlander
Klein zilver
Het klein zilver konijn is één van de oudste konijnenrassen ter wereld, de klein zilver vindt zijn oorsprong in Engeland. De klein zilver is familie van de groot zilver. Het gemiddelde gewicht van een klein zilver is 2,4 kilogram. Het karakter van een klein zilver is levendig en pittig, hierdoor is het een minder vriendelijk konijn. Door het karakter is de klein zilver minder geschikt als huisdier in combinatie met kinderen. Het klein zilver konijn is te herkennen aan zijn brede oren, korte en dichte vacht en zijn "verzilverde" haren. De gemiddelde levensverwachting van een klein zilver konijn is zeven jaar.

Konijnenrassen Klein zilver
Klein zilver
Klein Lotharinger
De klein Lotharinger is een zeer vriendelijke konijn met een levendig karakter. Hierdoor is dit konijn uitermate geschikt om te houden als huisdier in combinatie met kinderen. De klein Lotharinger vindt zijn oorsprong in Nederland, hier is het ook een populair huisdier. De klein Lotharinger is een kleinere variant van de groot Lotharinger. Een klein Lotharinger heeft een gemiddeld gewicht van 2,5 kilogram en levensverwachting van circa 8 jaar. Een klein Lotharinger is te herkennen aan gestrekte lichaamsbouw, brede wangen (vooral bij rammen) en de oren van ongeveer 10 centimeter lang.

Konijnenrassen Klein Lotharinger
Klein Lotharinger
Rus 
De Rus komt oorspronkelijk uit China en Rusland, maar is uiteindelijk terecht gekomen in Engeland waar het konijnras gefokt is. Dit konijnenras is bijzonder geschikt om te trainen. Het karakter van een Rus konijn is rustig en vriendelijk. Mede dankzij het vriendelijke karakter is een Rus konijn geschikt om als huisdier te worden gehouden, ook in combinatie met kinderen. Het gemiddeld gewicht van een Rus is 2,5 kilogram. Het kenmerkende van een Rus konijn is dat dit konijnenras wit wordt geboren, naarmate de omgevingstemperaturen veranderd de vacht van kleur. De rus is te herkennen aan zijn oren van 9 centimeter lang, een langgerekte lichaamsbouw en vrij lange en slanke poten. Verder is een Rus te herkennen aan de gekleurde vlekken verspreid over de oren, de snuit, staart en de poten. De gemiddelde levensverwachting van een Rus is 8 jaar.

Konijnenrassen Rus konijn
Rus Konijn
Tan  
Tan konijnen zijn erg nieuwsgierig, actief en vriendelijk hierdoor erg geschikt als huisdier, ook in combinatie met kinderen. Dit konijnenras is bijzonder geschikt om te trainen. Dankzij het gemiddelde gewicht van 2,8 kilogram is het Tan konijn handzaam. Het Tan konijn is ontdekt in Engeland, hier is tevens gestart met het fokken van Tan konijnen. Een Tan konijn komt voor in verschillende kleuren maar heeft altijd op de buik, rond de ogen, neusgaten, poten en onderkant van de snuit een Tan-kleur. De gemiddelde levensverwachting is 7 jaar.

Konijnenrassen Tan Konijn
Tan Konijn
Thrianta
Het Thrianta konijn is een vriendelijk konijnenras dat geschikt is als huisdier, ook in combinatie met kinderen. Een Thrianta heeft een gemiddeld gewicht van 2,5 kilogram. Het Thrianta konijn vindt zijn oorsprong in Nederland, hier is het konijnenras tot stand gekomen uit een kruising van een Tan, Havana en een Papillon konijn. Een Thrianta is te herkennen aan de rood/bruine vacht, een mooie en gladde vacht dat regelmatig gekamd dient te worden. De gemiddelde levensverwachting is 8 jaar.
 
Konijnenrassen Thrianta konijn
Thrianta konijn
Luchs 
De Luchs komt oorspronkelijk uit Duitsland, het konijn is voortgekomen uit een kruising van Marbuger Fehs, Tans, Marters en Parelfehs. Het gemiddelde gewicht van een Luchs is 2,8 kilogram. Het konijnenras is erg vriendelijk en vragen veel om aandacht, mede dankzij dit karakter maakt de Luchs een geschikt huisdier ook in combinatie met kinderen. Een Luchs konijn is te herkennen aan drie kleuren verspreid over het lichaam, op de huid heeft een Luchs witte haren, in het midden is de vacht roodgeel en aan het uiteinde zijn de haren zilverblauw. Een Luchs konijn wordt circa 8 jaar oud.

Konijnenrassen Luchs konijn
Luchs
Marburger feh
De Marbuger feh is een konijnenras dat zijn oorsprong vindt in Duitsland. Het konijnenras is voortgekomen uit een kruising tussen Blauwe Weners, Havana's en zilverkonijnen. De Marburger feh is een vriendelijk en levendig konijn, om deze reden is het een konijnenras dat geschikt is om als huisdier te houden ook in combinatie met kinderen. De Marburger feh heeft een gemiddeld gewicht van 2,8 kilogram en een leeftijdsverwachting van circa 8 jaar. De Marburger feh is te herkennen aan een brede borst, korte bouw en brede oren.

Konijnenrassen Marburger feh
Marburger feh
Deilenaar
Het Deilenaar konijn vindt zijn oorsprong in het plaatsje Deil in Nederland, dit verklaart ook de naam van dit konijnenras. De Deilenaar is ontstaan uit een kruising van een rode Nieuw Zeelander en een black end Tan. Een Deilenaar is een vriendelijk konijnenras, hierdoor is het geschikt om als huisdier te houden ook in combinatie met kinderen. Het gemiddelde gewicht van een Deilenaar is 2,8 kilogram, de gemiddelde leeftijdsverwachting is circa 8 jaar. Een Deilenaar konijn is te herkennen aan een roodbruine kleur gemengd met een zwarte plukken.

Konijnenrassen Deilenaar
Deilenaar
Marter 
De Marter komt oorspronkelijk uit Engeland, het konijn komt voort uit een kruising van een Rus en een Chinchilla. Het gemiddelde gewicht van een Marter is 3 kilogram. De Marter is een actief konijnenras met een vriendelijk karakter. Dankzij dit karakter is de Marter geschikt om als huisdier te houden, ook in combinatie met kinderen. Een Marter is te herkennen aan de vuurrode ogen bij een bepaalde inval van het licht. Een ander belangrijk kenmerk van de Marter is de vacht. De Marter kent drie kleuren in haar vacht blauw, sepia bruin en geel. De gemiddelde levensverwachting van een Marter konijn is acht jaar.

Konijnenrassen Marter
Marter
Satijn 
Dit konijnenras heeft zijn naam te danken aan de satijnglanzende vacht. Dit is ook meteen het kenmerk van dit konijnenras, de glanzende vacht. Bij een Satijn komen er meerder haren uit een haarzakje, hierdoor is de Satijn het dichtstbehaarde konijnenras dat er op dit moment bestaat. De Satijn is een konijnenras dat is ontstaan in Nederland. Het konijn heeft een zeer vriendelijk karakter, hierdoor is het geschikt om als huisdier te houden in combinatie met kinderen. De Satijn heeft een gewicht van circa 3 kilogram, de levensverwachting van een Satijn konijn is circa 8 jaar.

Konijnenrassen Satijn
Satijn
Voskonijn
Het voskonijn komt uit Zwitserland, dit konijnenras is voortgekomen uit een kruising van Chinchilla's, Havana's en Angora's. Een voskonijn bereikt een gemiddeld gewicht van 3 kilogram en wordt circa 9 jaar oud. Het karakter van een voskonijn is rustig en afwachtend. Het konijn is hierdoor geschikt als huisdier (ook in combinatie met kinderen), maar het duurt even voordat het konijn je vertrouwt. Een voskonijn is een erg zeldzaam konijnenras het wordt niet in dierenwinkels of online verkocht, een echt voskonijn heeft een tatoeage. Vaak worden rasloze konijnen voskonijnen genoemd, maar dit zijn eigenlijk geen voskonijnen. Een voskonijn is te herkennen aan een vacht van circa 6 centimeter lang over het hele lichaam, op het hoofd en oren is de vacht korter. Een Nederlands voskonijn is te herkennen aan de kleuren bruin, bruin/grijs, wit en beige.

Konijnenrassen Vos konijn
Vos konijn
Hollander
De Hollander komt anders dan haar naam doet verwachten oorspronkelijk uit Engeland. Het konijnenras behoort samen met de klein zilver en de Tan tot de oudste konijnenrassen ter wereld.Dit konijnenras is bijzonder geschikt om te trainen. Een Hollander konijn is erg vriendelijk en hierdoor geschikt als huisdier, ook in combinatie met kinderen. Het konijn wordt circa 9 jaar oud en heeft een gemiddeld gewicht van 3 kilogram. Enkele belangrijke kenmerken van het Hollander konijn zijn; de korte, bolvormige snuit met een bles tussen de ogen doorlopend naar de oren. De oren van een Hollander zijn ongeveer 9 centimeter lang.

Konijnenrassen Hollander
Hollander
Klein Chinchilla
De klein Chinchilla werd Frankrijk gefokt, de klein Chinchilla is ontstaan uit een kruising van een Rus en wildachtige konijnen. Het gemiddelde gewicht van een klein Chinchilla is 3 kilogram, het karakter is zeer vriendelijk. De gemiddelde levensverwachting van een klein Chinchilla is circa 9 jaar. Dankzij het vriendelijke karakter kan de klein Chinchilla goed gehouden worden als huisdier, ook in combinatie met kleine kinderen. Een klein Chinchilla kan worden herkent aan de wit/zwarte vlokken vacht. De vacht op de buik is altijd wit. De klein Chinchilla heeft als huidlaag altijd een blauwachtige vacht, het bijzondere aan dit konijnenras is dat er ook een grotere variant bestaat, de grote Chinchilla.

Konijnenrassen Klein Chinchilla
Klein Chinchilla
Havana
Een Havana konijn is een konijnenras dat in Nederland is ontstaan. De Havana is ontstaan uit rasloze konijnen en is later met een Rus gekruist. Een opvallend kenmerk voor het Havana konijn is de kleur deze is donkerbruin, bij zwart af. Het Havana konijn is een zeer vriendelijk konijn, hierdoor is het geschikt om als huisdier te houden ook in combinatie met kinderen. De Havana heeft een gemiddeld gewicht van 3 kilogram en een gemiddelde levensverwachting van 8 jaar.

Konijnenrassen Havana
Havana
Parelgrijs van Halle
Dit konijnenras is omstreeks 1912 ontstaan doordat een konijnenfokker Havana konijnen wilde kweken, echter kreeg hij een konijn dat een platinaglans-grijsblauwe kleur droeg. Dit heeft te maken met het feit dat er twee verschillende bloedlijnen zijn gecombineerd. Hierdoor is een nieuw konijnenras ontstaan de Parelgrijs van Halle. Dit konijnenras lijkt op de Havana (logisch omdat het er een afstamming van is). Het konijnenras Parelgrijs van Halle kent slechts één kleur te krijgen. De Parelgrijs van Halle is een klein konijnenras en weegt maximaal circa 2,5 kilo. Het karakter van de Parelgrijs van Halle is zacht, dit komt mede doordat het een afstammeling is van het konijnenras Havana. De levensverwachting van een Parelgrijs van Halle konijn is circa 8 jaar.

Konijnenrassen Parelgrijs van Halle
Parelgrijs van Halle
Gouwenaar
De Gouwenaar is ontstaan in Nederland, de Gouwenaar is ontstaan uit Havana's. Het gemiddelde gewicht van een Gouwenaar konijn is 3 kilogram. Het karakter van dit konijn is nieuwsgierig en rustig. Dit maakt het konijn geschikt om te houden als huisdier, ook in combinatie met kinderen. Desondanks is de Gouwenaar nog niet erg populair als huisdier, dit kan echter komen doordat het konijn op twee andere rassen lijkt. De Duitse Marburger feh en de Engelse Lilac. De gemiddelde levensverwachting van een Gouwenaar konijn is 8 jaar.

Konijnenrassen Gouwenaar
Gouwenaar
Parelfeh 
De Parelfeh is een konijn met een levendig en vriendelijk karakter. Dankzij dit karakter is het konijn geschikt om te houden als huisdier, ook in combinatie met kinderen. De Parelfeh komt oorspronkelijk uit Duitsland en is voortgekomen uit een kruising met Havana en wildkleur konijnen. Het Parelfeh konijn heeft zijn naam te danken aan zijn vacht, deze heeft aan de uiteinden een wisselende vacht. Een Parelfeh wordt circa 8 jaar oud en heeft een gemiddeld gewicht van 3 kilogram.

Konijnenrassen Parelfeh
Parelfeh
Duitse Hangoor
Het Duitse hangoor konijn is een kruising tussen de Nederlandse dwerghangoor en de Franse hangoren. De Duitse hangoor is een vriendelijk konijn en geschikt om als huisdier te houden, zelfs in combinatie met kinderen.Het gemiddelde gewicht van een Duitse hangoor is 3 kilogram, de gemiddelde levensverwachting is circa 7 jaar. Een belangrijk kenmerk van de Duitse hangoor dat zijn de grote hangende oren.

Konijnenrassen Duitse Hangoor
Duitse Hangoor
Alaska
Het konijnenras Alaska vindt zijn oorsprong in Duitsland, het Alaska konijn is een levendig en attent konijn. Het konijn komt als huisdier weinig voor. Een belangrijk kenmerk van het Alaska konijn is de zwarte vacht. Een Alaska konijn bereikt een gemiddeld gewicht van circa 3,3 kilogram, het konijn wordt circa 6 jaar oud.

Konijnenrassen Alaska
Alaska
Japanner
De Japanner komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het Japanner konijn is een kruising van wilde rasloze konijnen en Hollander konijnen. Dit konijnenras is erg vriendelijk en hierdoor geschikt om te houden als huisdier. Dit konijnenras is bijzonder geschikt om te trainen. Een opvallend kenmerk van dit konijn is de tweekleurige vacht, deze is bijna altijd roodbruin met zwart gestreept. Een Japanner heeft een gemiddeld gewicht van 3,3 kilogram en bereikt een gemiddelde leeftijd van circa 7 jaar.

Konijnenrassen Japanner
Japanner
Pool blauwoog / Pool Roodoog (albino)
Dit konijnenras wordt vaak voor een albino aangezien, gezien het feit dat deze konijnen weinig pigment hebben. Daarnaast hebben ze blauwe of rode ogen (de laatste komt bij albino's ook voor) Het konijnenras Pool komt al sinds de 18e eeuw voor, echter is de herkomst niet geheel duidelijk. Men gaat er vanuit dat het ras is voortgekomen uit mutaties binnen andere konijnenrassen. Rond 1820 kwam het Pool konijnenras voor het eerst voor op een konijnenshow in Frankrijk. De Pool is een konijnenras met een fel karakter, hierdoor zijn deze minder geschikt als huisdier in combinatie met kinderen. Het felle karakter kan te maken hebben met het feit dat deze konijnenrassen afwijken van andere rassen, met de fel witte kleur en de aparte oogkleur. Hierdoor zijn de konijnen altijd op hun hoede voor gevaar. Een Pool konijn heeft een gemiddeld gewicht van 1 kilo (1000 gram), hiermee is het één van de kleinste konijnenrassen die er bestaan. De gemiddelde leeftijd van een Pool licht op 10,9 jaar.

Konijnenrassen Blauwoog Pool
Blauwoog Pool
Konijnenrassen Roodoog Pool
Roodoog PoolGrote konijnenrassen

Onder grote konijnenrassen worden konijnen verstaan die een gewicht hebben tussen de 3,5 kilogram - 5 kilogram. Bij ieder konijn worden het gedrag, karaktereigenschappen en de belangrijkste kenmerken beschreven, net zoals we dat zojuist deden bij de kleine konijnenrassen.

Belgisch zilver / Zilveren van Champagne
Het Belgisch zilver is anders dan de naam doet vermoeden afkomstig uit Frankrijk. Het Belgisch zilver konijnenras is ontstaan in 1960 en is een lichter variant van de Zilveren van Champagne. De Fransen vonden de donkere kleur van het konijnenras Zilveren van Champagne mooi, de Belgen wilden liever een lichtere variant, toen werden de lichte konijnen van het Zilveren van Champagne konijnenras vernoemd naar een nieuw konijnenras 'het Belgisch zilver'. Het Belgisch zilver is een rustig konijn dat gehouden kan worden als huisdier, het heeft een vriendelijk karakter en is daarmee geschikt om ook samen met kinderen te houden. Het Belgisch zilver weegt tussen de 4 en 5,5 kilogram en kan daarmee een vrij groot konijn worden, wel volstaat een normaal konijnenhok voor dit konijnenras. Verder kan het Belgisch zilver konijnenras worden herkend aan rechtopstaande oren die circa 14 centimeter lang worden. Het Belgisch zilver konijnen ras is donkergrijs gekleurd en vrij zeldzaam te verkrijgen.

Konijnenrassen Belgisch zilver
Belgisch zilver
Zilvervos
De zilvervos is een zeer vriendelijke konijn, hierdoor is deze konijnenras goed als huisdier te houden. Mede dankzij het zeer vriendelijke karakter is de zilvervos goed te houden samen met andere konijnen. Het gemiddelde gewicht van een zilvervos konijn is 3,5 kilogram. Het konijn is voor het eerst in de jaren twintig van de vorige eeuw opgedoken in Duitsland, Engeland en Amerika. De zilvervos kenmerkt zich door een dikke vacht en een witte rand rondom de ogen en de nek.

Konijnenrassen Zilvervos
Zilvervos
Groot zilver 
Het groot zilver konijn is één van de oudste konijnenrassen ter wereld, de groot zilver vindt zijn oorsprong in Engeland. De groot zilver is familie van de klein zilver. Het gemiddelde gewicht van een groot zilver is 3,5 kilogram. Het groot zilver konijn heeft in tegenstelling tot de klein zilver een rustig karakter, hierdoor is het een vriendelijk konijn. Door het karakter is de groot zilver geschikt als huisdier. Het groot zilver konijn is te herkennen aan zijn brede oren, korte en dichte vacht en zijn "verzilverde" haren. De gemiddelde levensverwachting van een klein zilver konijn is 5 jaar.

Konijnenrassen Groot zilver
Groot zilver
Angora
Dit konijnenras vindt zijn oorsprong in het Turkse Ankara. De Angora is te herkennen aan zijn lange, pluche haar, door het lange zijdezachte haar lijken deze konijnen niet op een "normaal" konijn. Het konijn heeft een vriendelijk karakter en wil graag aangehaald worden, hierdoor is het een erg geschikt konijn om te houden als huisdier. Een Angora konijn weegt gemiddeld 3 kilogram en heeft een een gemiddelde levensverwachting van 6 jaar.

Konijnenrassen Angora
Angora

Steenkonijn
Het Steenkonijn is een oud konijnenras dat uit België komt, het Steenkonijn komt vooral voor op de Vlaamse zandstreken. Het Steenkonijn werd oorspronkelijk gebruikt als vleeskonijn, tegenwoordig wordt het als huisdier gehouden. Dit is mogelijk dankzij het vriendelijke karakter van dit konijn. Een Steenkonijn weegt gemiddeld 3,5 kilogram en wordt gemiddeld 6 jaar oud. Het konijn is te herkennen aan zijn haasachtige kleur, gemengd met grijs/zwarte plukken.

Konijnenrassen Steenkonijn
Steenkonijn
Rode Nieuw Zeelander
De rode Nieuw Zeelander komt anders dan zijn naam doet denken uit Amerika. Dit konijnenras is te herkennen aan een effen rood/bruine vacht. Een Rode Nieuw Zeelander heeft een gemiddeld gewicht van 3,5 kilogram en heeft een gemiddelde levensverwachting van 5 jaar. Het konijn is nieuwsgierig, vriendelijk en rustig dit maakt het een geschikt konijn om te houden als huisdier, ook in combinatie met kinderen.

Konijnenrassen Rode Nieuw Zeelander
Rode Nieuw Zeelander
Eksterkonijn
Het Eksterkonijn vindt zijn oorsprong in Engeland. Dit konijnenras is voorgekomen uit een kruising van Japanner konijnen, Zilvervossen en Chilchilla's. Het Eksterkonijn is een vriendelijk konijn maar is van nature wantrouwend naar mensen, hierdoor is een Eksterkonijn lastig tam te maken. Hierdoor is het Eksterkonijn niet erg populair als huisdier, een Eksterkonijn heeft een gemiddeld gewicht van 3,5 kilogram en een gemiddelde levensverwachting van 5 jaar. Een Eksterkonijn is te herkennen aan zijn tweekleurige vacht, zilverwit met een bruin, blauw of zwart.

Konijnenrassen Eksterkonijn
Eksterkonijn
Thürninger
Het Thürninger konijn vindt zijn oorsprong in Duitsland, uit de gelijknamige streek. De Thürninger is ontstaan uit een kruising van klein zilver konijnen, russen en Groot Lotharinger konijnen. Het Thürninger konijn heeft een gemiddeld gewicht van 3,5 kilogram, heeft een vriendelijk karakter hierdoor is het geschikt om als huisdier te houden. Een Thürninger konijn wordt circa 5 jaar oud. Een Thürninger is te herkennen aan zijn goudbruine vacht met aan de uiteinden een donkere tint. Opvallend aan dit konijnenras is dat het erg intelligent is, waardoor het konijn snel dingen aanleert wanneer het tam is gemaakt.

Konijnenrassen Thürninger
Thürninger
Papillon
Dit konijnenras is ontstaan in Engeland, gefokt uit rasloze konijnen die veel lijken op een Lotharinger konijn. Dit konijnenras is bijzonder geschikt om te trainen. Het Papillon konijn heeft een gemiddeld gewicht van 3,5 kilogram, het konijn wordt gemiddeld 5 jaar oud. Een veelvoorkomende kleur bij het Papillon konijn is wit met blauw/grijs. Het konijn is erg geschikt als huisdier. Dankzij het vriendelijke karakter en het formaat van de Papillon kan het ook goed in combinatie met kinderen als huisdier gehouden worden.

Konijnenrassen Papillon
Papillon
Rijnlander
De Rijnlander vindt zijn oorsprong in Duitsland. Het Rijnlander konijn heeft een witte vacht met gekleurde vlekken op het lichaam, kop, staart en oren. Rijnlanders lijken veel op Lotharingers. Een Rijnlander is geschikt om te houdens als huisdier, ook in combinatie met kinderen. Dit heeft het konijnenras te danken aan een vriendelijk karakter. Het gemiddelde gewicht van een Rijnlander is 3,8 kilogram, het konijn heeft een levensverwachting van circa 5 jaar.

Konijnenrassen Rijnlander
Rijnlander
Rex 
De Rex is een vriendelijk konijn met een fluweelzachte haarstructuur, bij een Rex staat de vacht loodrecht op de huid. Het Rex konijn komt in veel verschillende kleuren voor. Dankzij het vriendelijke karakter van de Rex is het een konijnenras dat geschikt is als huisdier. Een Rex wordt gemiddeld 5 jaar oud en heeft een gemiddeld gewicht van 3,8 kilogram.

Konijnenrassen Rex konijn
Rex konijn
Belgische haas 
De Belgische haas heeft het uiterlijk van een haas, maar het is een konijnenras dat oorspronkelijk uit België komt. Dit konijnenras is bijzonder geschikt om te trainen. Een Belgische haas heeft een vriendelijk karakter, dit maakt het konijn geschikt om als huisdier te houden.De gemiddelde leeftijd van een Belgische haas is 5 jaar, het gemiddelde gewicht is 4 kilogram.

Konijnenrassen Belgische haas
Belgische haas
Van Beveren
Een Van Beveren konijn heeft een gemiddeld gewicht van 4 kilogram. Het konijnenras komt oorspronkelijk uit België, uit de plaats Beveren. Hier is het konijnenras ontstaan door een kruising tussen een Hollander en de blauw van Sint Niklaas. Een Van Beveren konijn is te herkennen aan zijn aparte "half peervormige" lichaam. Een Van Beveren komt in vier kleuren voor; zwart, blauw/grijs, bruin en wit. Dit konijn zal circa 5 jaar oud worden.

Konijnenrassen Van Beveren
Van Beveren
Wener
Het Wener konijn vindt zijn oorsprong in Oostenrijk, het zijn vriendelijke konijnen. Een Wener heeft een gemiddeld gewicht van 4 kilogram en wordt circa 5 jaar oud. Dankzij het vriendelijke karakter en zijn afmetingen is een Wener konijn geschikt als huisdier. De originele Wener heeft een effen blauw/grijze vacht, tegenwoordig zijn er ook andere kleuren beschikbaar.

Konijnenrassen Wener
Wener
Californian
De Californian komt voort uit een kruising van Chinchilla's, nieuw zeelanders en russen, het konijnenras komt uit Amerika. Het Californian konijn heeft een zeer vriendelijk karakter, ze zijn kalm en aanhankelijk. Dankzij dit karakter kan de Californian gehouden worden als huisdier. Het gemiddelde gewicht van een Californian konijn is 4,5 kilogram. Een Californian is wit, met op de snuit,poten en oren bruine accenten. Het konijn heeft een gemiddelde levensverwachting van 5 jaar.
Konijnenrassen Californian
Californian
Meissner hangoor
De Meissner hangoor is een konijnenras dat oorspronkelijk uit Duitsland komt. Het konijn is tot stand gekomen door een kruising van hangoor konijnen en zilver konijnen. Een opvallend aspect bij de Meissner hangoor is het verkleuringsproces, bij de geboorte heeft dit konijnenras één kleur, naarmate ze ouder worden verzilvert de vacht. Een Meissner hangoor wordt circa 4,5 kilo en heeft een vriendelijk karakter, hierdoor is het een goed konijn om als huisdier te houden. De gemiddelde levensverwachting voor een Meissner hangoor is 6 jaar.

Konijnenrassen Meissner hangoor
Meissner hangoor 
Witte van Hotot
De Witte van Hotot is een konijnenras met een witte vacht, enkel om de ogen heeft dit konijn een zwarte kring. Het konijnenras komt oorspronkelijk uit Frankrijk, hier is het voor het eerst tot stand gekomen uit een kruising met Papillon of een Lotharinger. Een Witte van hotot heeft een erg vriendelijk karakter, hierdoor is het een huisdier geschikt konijn ook in combinatie met kinderen. De Witte van hotot wordt circa 4,5 kilogram en 6 jaar oud.

Konijnenrassen Witte van Hotot
Witte van Hotot
Nieuw Zeelander 
Het konijnenras Nieuw Zeelander komt anders dan de naam aangeeft oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. De Nieuw Zeelander is geen familie van de Rode Nieuw Zeelander. Een Nieuw Zeelander weegt gemiddeld 4,5 kilogram en wordt gemiddeld 6 jaar oud. Het zijn rustige en betrouwbare konijnen, hierdoor kan het konijn gehouden worden als huisdier in combinatie met kinderen. De Nieuw Zeelander komt voor in de kleuren wit, blauw/grijs en zwart.

Konijnenrassen Nieuw Zeelander
Nieuw Zeelander
Grote Chinchilla
De Grote Chinchilla is de grotere variant van de klein Chinchilla. Dit konijnenras is in  Duitsland en Engeland gefokt. Het gemiddelde gewicht van een Grote Chinchilla ligt gemiddeld op 4,5 kilogram. Het karakter van een Grote Chinchilla is vriendelijk, hierdoor kan het konijn gehouden worden als huisdier.  Het konijn is te herkennen aan een witte buik, de overige vacht dient grijs/blauw van kleur te zijn. De gemiddelde levensverwachting van een Grote Chinchilla is circa 6 jaar.

Konijnenrassen Grote Chinchilla
Grote Chinchilla
Engelse Hangoor 
De Engelse Hangoor vindt zijn oorsprong in Engeland, het is een erg oud konijnenras. Het konijn is te herkennen aan zijn gigantische oren, deze zijn gemiddeld 65 centimeter lang. Engelse hangoren zijn erg vriendelijke dieren, hierdoor geschikt als huisdier. Echter kunnen de lange hangende oren soms wat onpractisch zijn, het konijn stapt soms op zijn eigen oren waardoor wondjes kunnen ontstaan. De nagels van dit konijn dienen vaker te worden geknipt om schade aan de oren te voorkomen. Een Engelse hangoor heeft wat meer verzorging nodig dan andere konijnenrassen door de lange oren. De Engelse hangoor heeft een gemiddeld gewicht van 5 kilogram en een gemiddelde levensverwachting van 6 jaar.

Konijnenrassen Engelse Hangoor
Engelse Hangoor
   


Reuzen konijnenrassen

Onder deze categorie reuzen konijnenrassen vallen konijnen die zwaarder worden dan vijf kilogram. Om reuzen konijnenrassen als huisdier te houden, dient er wel meer ruimte aanwezig te zijn dan voor kleinere konijnenrassen. Bij ieder konijn worden het gedrag, karaktereigenschappen en de belangrijkste kenmerken beschreven. Net zoals we dat deden bij de kleine konijnenrassen en de grote konijnenrassen.


Lotharinger
Het Lotharinger konijnenras is ontstaan bij Lotharingen, te Frankrijk. De Lotharinger mag met zijn minimale gewicht van 5 kilogram met recht tot de reuzen konijnenrassen gerekend worden, dit konijn heeft ook nog een kleinere variant, de klein Lotharinger. Het karakter van het Lotharinger konijn is erg zacht. Door het zachte karakter is de Lotharinger een erg vriendelijk konijn dat prima geschikt is als huisdier. Hoewel het kleine broertje van de Lotharinger, de klein Lotharinger meer in trek is als huisdier, dankzij het handzamere formaat. Dit konijnenras is bijzonder geschikt om te trainen. De Lotharinger kenmerkt zich door zijn grote rechtopstaande oren van 16 centimeter lang, daarnaast is het een groot en stevig konijn met een relatief rechte rug. De Lotharinger heeft een (vaak witte) effen vacht, met een anders gekleurde snuit, oren en kringen om de ogen. Het konijn heeft een levensverwachting van 6 jaar.

Konijnenrassen Lotharinger
Lotharinger
Franse Hangoor
Het Franse hangoor konijn is een reuzen konijnenras met een vriendelijk karakter, dit maakt het konijn uiermate geschikt om te houden als huisdier. Wel hebben konijnenrassen die behoren tot de reuzen konijnen meer bewegingsvrijheid nodig dan een kleinere konijnenrassen. De Franse hangoor heeft een gemiddeld gewicht van 6,5 kilogram. Het Franse hangoor konijn heeft een stevig gespierd lichaam met een brede borst, het konijn komt veel voor in de kleuren grijs, grijsblauw en ijzergrauw. De gemiddelde levensverwachting van een Franse hangoor is 7 jaar. Let wel op dat de Franse hangoor door zijn afmetingen meer ruimte nodig heeft om zich te kunnen bewegen.


Konijnenrassen Franse hangoor
Franse hangoor
Vlaamse reus 
Het konijnenras Vlaamse reus komt zoals de naam al doet vermoeden uit België. De oorsprong van dit konijn ligt bij Gent. Dit konijn heeft een gemiddeld gewicht van 7 kilogram. De gemiddelde levensverwachting voor een Vlaamse reus is 5 jaar. Dit konijnenras is bijzonder geschikt om te trainen. Een Vlaamse reus heeft een lichaamslengte van minimaal 65 centimeter, de oren dienen rechtop te staan en een lengte van circa 16 centimeter te hebben. Het karakter van de Vlaamse reus is erg vriendelijk, hierdoor is het een geschikt konijn om te houden als huisdier. Let wel op dat de Vlaamse reus door zijn afmetingen meer ruimte nodig heeft om zich te kunnen bewegen.


Konijnenrassen Vlaamse reus
Vlaamse reus
Duitse reus
De Duitse reus is het grootste konijnenras ter wereld. Het konijn heeft een lichtaamslengte van ongeveer 75 centimeter. Het konijnenras heeft rechtopstaande oren met een lengte van 20 centimeter. De Duitse reus is een konijn dat is ontstaan uit de Vlaamse reus echter is het konijn een stuk zwaarder, er bestaan Duitse reuzen die zwaarder zijn dan 11 kilo. Het gemiddelde gewicht van een Duitse reus is circa 8,5 kilo, de gemiddelde levensverwachting van dit konijn is circa 6 jaar. Een Duitse reus is nieuwsgierig en vriendelijk konijn, hierdoor is het een geschikt huisdier. Let wel op dat de Duitse reus door zijn afmetingen meer ruimte nodig heeft om zich te kunnen bewegen.


Konijnenrassen Duitse reus
Duitse reus

253 opmerkingen:

«Oudste   ‹Ouder   201 – 253 van 253
Anoniem zei

Hoi
Ik heb een konijn gevonden maar ik weet niet welke soort het is
Hij heeft hangende oren en is grijs met twee kleuren bruin

M

Anoniem zei

Teddy Widder op de foto op deze pagina is een Teddy dwerg. Widder staat voor hangoor. Teddy Widder is een niet erkend ras.Er is een wezenlijk verschil in gewicht en vachtstructuur. Teddy Dwerg is een echte dwerg met een gewicht tot 1600gram. Een Teddy Widder heeft als ideaal gewicht 2500gram.

Leeuwenkop op de foto op deze pagina is geen Leeuwenkop maar een bastaard Angora, herkenbaar aan de typische beharing op de oren. De Leeuwenkop heeft veel grotere mannen en is op de rest van zijn lichaam kort behaard. De Leeuwenkop is ook niet erkend.

Anoniem zei

Hoe groot zal hij ongeveer worden denk je? En vanaf wanneer kun je een konijn laten castreren?

Sander Janssen zei

Een konijn kan vanaf 4 a 5 maanden gecastreerd worden.
Je konijn is nu 4 maanden, dus je kunt het binnenkort laten castreren. Let wel op dat hij 2 weken na castratie alsnog een voedster kan dekken.

Om terug te komen op je vraag over hoe groot het konijn zal worden, dat is lastig te zeggen aangezien het ook genetisch bepaald is. Maar gezien het feit dat konijnen tot 9 maanden groeien, verwacht ik dat het konijn ongeveer 10 tot 15% in gewicht/lengte zal toenemen.

Anoniem zei

Wie kan mij helpen ik wil een konijntje kopen maar heb er wel een paar eisen voor hij moet vriendelijk lief voor kinderen zijn en een beetje makkelijk te trainen zijn wat kan ik dan het beste kopen voor ras

Sander Janssen zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Sander Janssen zei

Wanneer je een lief en knuffelbaar konijn wilt hebben dat goed te trainen is zou ik een hangoor konijn nemen. Een Franse hangoor is bijvoorbeeld erg goed te trainen en zijn erg zacht van karakter. Een andere keuze is de hollandse hangoordwerg.

Unknown zei

hey Sander, Ik zie dat jij hier bijna overal een antwoord op weet... Hoe komt dat? Ben je gewoon een hobbyist die er zich in verdiept heeft of iets anders? Anders heb ik voor jou misschien ook wel een vraagje...

Lali zei

Sander,
hoe komt het dat jij overal antwoorden op weet? Ben jij een ingelichte konijnenvriend of ben je een prof? Anders wil ik wel eens je mening weten over iets....

Sander Janssen zei

Ik ben inderdaad een hobbyist die zich er in verdiept heeft. Zelf heb ik ook konijnen.

Anoniem zei

Hoi een vraag wij denken eraan om een vlaamse reus aan te schaffen.. ik lees dat ze makkelijk tam te maken zijn.. maar kun je in het kort vertellen wat de belangrijkste dingen zijn waar je op moet letten bij het houden maar ook bij het tam maken van een vlaamse reus? We hebben namelijk ook twee kleine kindjes.. en kan een vlaamse reus prima buiten en alleen? Misschien rare vragen maar wil het zeker weten voor we er echt een aanschaffen.

Groetjes amy

Sander Janssen zei

Dag Amy,

Wat leuk dat je van plan bent om een Vlaamse Reus te kopen.
Het belangrijkste waar je op moet letten is dat je het konijn iedere dag vers hooi, water en biks (konijnenvoer korrels) geeft. Om het konijn snel tam te maken dien je het goed te laten wennen in aan de nieuwe omgeving.

Zet het konijn in zijn nieuwe verblijf en laat het rustig wennen aan zijn omgeving. Praat tegen het konijn, zodat het ook went aan je stem. Na 2 á 3 dagen kun je het konijn proberen te aaien (mocht het hier nog niet aan gewend zijn en erg schuw reageert, moet je wachten) Indien je het konijn bij de dierenwinkel koopt dat kun je dit waarschijnlijk al vrijwel zeker na 1 dag doen. Als het konijn aan je hand gewend is kun je het erg snel tam krijgen door het veel te aaien en aandacht te geven.

Een Vlaamse reus kan prima buiten, zeker met de weersomstandigheden van nu (geen vrieskou meer). Zorg er wel voor dat het konijnenhok beschut staat, dus dat de wind er niet direct in waait of dat het kan inregenen. Verder kan een Vlaamse Reus wel alleen gehouden worden, echter gaat de voorkeur wel naar een paar konijnen gezien het in de natuur ook groepsdieren zijn. Maar 1 konijn kan natuurlijk ook prima, het is wel belangrijk om het dan voldoende aandacht te geven. Meer informatie over het opvoeden/tam maken kun je hier terugvinden http://www.konijnenhouden.nl/2014/09/hoe-moet-je-een-konijn-opvoeden.html

Veel plezier met je Vlaamse Reus.

Elias Degryse zei

Hallo, we hebben onlangs een konijn gekocht in een dierenspeciaalzaak. We weten wel niet tot welk ras het behoort. Is er een mogelijkheid om een foto aan u te tonen en dat u het mij misschien kan vertellen?
Alvast bedankt!

Sander Janssen zei

Dag Elias,

Via Twitter kun je een foto insturen.
Je kunt de Tweet richten aan @Konijnenmeer

Synthia vd Woude vd Weide zei

Erg jammer dat de foto van de Hermelijn exact hetzelfde is als die van de Blauwoog Pool ;-)

Anoniem zei

Hallo. Allereerst wil ik wel even zeggen dat ik dit een super goede site vind.
Mijn vraag: welke konijnen graven in de tuin? De voedsters of de rammen? Of ligt het aan het ras?
Gr alice

Sander Janssen zei

Dag Alice,

Dank voor het compliment.

Konijnen graven altijd, het maakt niet veel uit of het een ram of een voedster is. Konijnen graven van nature een hol om zich in te verschuilen. Dit is natuurlijk gedrag. Het enige dat je ertegen kunt doen is gaas spannen/ingraven of tegels te plaatsen onder bijvoorbeeld het konijnenhok en de ren waar de konijnen lopen.

rebecca love de Waal zei

ik weet niet welk konijnenras ik heb.
ze heeft blauwe ogen en heeft 1 oor wit en 1 oor zwart en het lijfje is wit met zwart en ze is niet heel groot en niet heel klein het is een soort van dwergkonijn. ze is super nieusgierig. hopeljk weet je het welk ras ik heb ik hoop snel een reactie
ik dacht trouwens de Holander als konijnenras

Michael Ijpma zei

Beste Sander
ik wil graag 2 Duitse reuzen ophalen omdat me zoontje er helemaal weg van is
heb jij hier wat info kwa voeding.
En eventueel nog belangrijke tips die goed zijn om te weten.
Is het ook mogelijk om een mannetje en vrouwtje te nemen uit het zelfde nest.
Ze komen in een buiten ren van 10m2 met een hok van 1m bij 1m en 2 verdiepingen geïsoleerd en al
Het gaat dus om Duitse reuzen met kleurslag chinchilla

Sander Janssen zei

Dag Michael,

Leuk dat je 2 Duitse reuzen gaat ophalen! Het belangrijkste qua voer is dat ze voldoende hooi krijgen, per dag ongeveer een pluk zo groot als het konijn. Daarnaast kun je ze het beste konijnenbiks geven, dat zijn geperste brokken konijnenvoer. Circa 10 gram per kilo lichaamsgewicht. Ook iedere dag vers water is belangrijk. Je geeft aan dat je ze buiten gaat houden, dan is het verstandig om ze in te enten. En wanneer je kiest om zowel een mannetje als een vrouwtje neemt, dan zal ik er ook één laten steriliseren anders zit je straks met een hok vol jongen. Verder heb ik niet veel tips meer, dan er lekker van te gaan genieten samen met je zoontje.

Unknown zei

Beste Sander, heel fijn dat je deze sitesite hebt gemaakt. Ik wist niet dat er zoveel soorten waren en zoveel verschillende karakters. Ik heb 2 kinderen, 4 en 10 die heel graag een konijntje willen. Wij zoeken een konijn die rustig is en veel geaaid wil worden. Een levendig konijn is voor mijn zoontje wat minder geschikt omdat hij nog erg moet wennen aan diertjes en als ze druk zijn hij dit snel te spannend vind. Welk konijnsoort zal je ons aanraden? Het word ons 1e huisdiertje.

Gr. Mieke

Niet Opgegeven zei

Beste Sander, heel fijn dat je deze sitesite hebt gemaakt. Ik wist niet dat er zoveel soorten waren en zoveel verschillende karakters. Ik heb 2 kinderen, 4 en 10 die heel graag een konijntje willen. Wij zoeken een konijn die rustig is en veel geaaid wil worden. Een levendig konijn is voor mijn zoontje wat minder geschikt omdat hij nog erg moet wennen aan diertjes en als ze druk zijn hij dit snel te spannend vind. Welk konijnsoort zal je ons aanraden? Het word ons 1e huisdiertje.

Gr. Mieke

Sander Janssen zei

Dag Mieke,

Vroeger heb ik zelf een hollander konijn gehad, die was erg lief en zacht van karakter. Een ander konijnensoort met een lief en zacht karakter is bijvoorbeeld de Nederlandse hangoor dwerg. Echter geldt voor ieder konijn dat je in het begin veel aandacht aan het konijn moet besteden, zodat het aan je kan wennen. Ook praten en aaien tegen het konijn helpt erg veel met het tam maken. Veel plezier met je konijn.

Anoniem zei

Mijn konijn staat er volgens mij niet tussen.
Het is een klein konijn met de kleuren : zwart,bruin,wit en grijs en hij heeft rechtopstaande oren. Welk soort is dit?

Sander Janssen zei

Dag,

Het kan goed zijn dat het een mix is van konijnenrassen, dit wordt in de volksmond een vos konijn genoemd. Echter is het geen echt Vos konijn.

Anoniem zei

ik hou van konijnen het zijn liefe knuffel dieren en vijn om in huis te houden

Anoniem zei

Hoi,
voor school moet ik veel konijnenrassen kennen en dit is een heel handige site, alleen staan ze er jammer genoeg niet allemaal op
toch een prachtige site

Anoniem zei

Ik weet niet of mijn konijn een grote of een kleine lotharinger is ze heeft bij haar oren een lengte van ong 11 cm maar ze weegt wellicht meer dan 2,5 kilo en is absoluut niet dik is het miss een kruising tussen een kleine lotharinger en een grote Lotharinger ?

En dan nog een vraagje ik heb nog een konijn hij heeft op zijn lichaam kort pluizig haar en boven op zijn kop lang haar en ook op zijn kin en is grijs met wit.

Sander Janssen zei

Dag Mieke,

Zelf heb ik erg goede ervaringen met een hollander konijn of een Nederlandse dwerghangoor, dit zijn erg rustige konijnen en ook zijn dit kleinere konijnenrassen. Hierdoor heb je een minder groot hok / ruimte nodig. Wil je een groot konijn hebben dan is een Franse hangoor te overwegen. Dit zijn ook heel erg rustige konijnen. Wel geldt voor ieder konijnenras dat je in het begin veel tijd moet hebben om het tam te krijgen, daarover lees je op het blog meer. Veel succes met het vinden van een leuk konijnenvriendje voor je kinderen.

Sebastiaan de Bruijn zei

ik wil wel de De Nederlandse hangoor dwerg niet dat ik zeg dat ik het nu ofzo koop maar heb al veel plannen waar kan ik deze het best kopen?

Sander Janssen zei

Dag Sebastiaan,

Er zijn meerder opties.
- Je kunt het konijn kopen bij een dierenwinkel bij jou in de buurt
- Het konijn via een fokker aanschaffen (vaak te vinden via sites als Marktplaats)
- Je kunt het konijn uit een asiel halen.

Pookles zei

Mijn konijn is zwart met wit. Er zitten zwarte stippen op en een lange zwarte streep op de rug ik denk dat het de Klein Lotharinger is maar ik weet het niet zeker weet u het?

Sander Janssen zei

Dag Pookies,

Als je konijn ook rechtopstaande oren heeft verwacht ik wel dat het een lotharinger is. Indien het hangoren heeft kan het ook een Nederlandse hangoordwerg zijn.

Unknown zei

Hallo ik ben op zoek naar 2 konijntjes voor mijn zoontjes, ze moeten klein blijven en komen in hetzelfde hok. Ik hoor links en rechts elke x andere verhalen. ik was zelf al verdiept in 2 vrouw pooltjes. maar nu gaat dat ook niet samen zeggen ze.
Als ze maar klein blijven

groetjes jeannette

Anoniem zei

mijn konijn staat er niet tussen is grijs lange oren

Anoniem zei

Ik heb een vraagje: kan je rijnlanders met hangoor dwergkonijn fokken?

Sander Janssen zei

Dag Anna,

Je kunt deze konijnen met elkaar kruisen, maar weet niet of het goed gaat als je ze echt gaat fokken. Onder fokken veronderstel ik dat je veelvuldig konijnen wilt gaan houden.

Anoniem zei

Bij ons konijn staat kruising midden bij het ras. Mijn vraag luidt: wat betekent dat en wat voor ras is het?

Sander Janssen zei

Als er kruising midden bij het ras staat, dan betekent het dat het een konijn is dat gekruist is met het ras. Dan is het konijn dus niet volledig "toe te schrijven" aan het konijnenras, maar stamt het konijn er wel vanaf. Je konijn is dus gekruist met een ander konijnenras.

Anoniem zei

Volgensmij staat het ras van mijn konijn er niet bij, namenlijk de mexicaanse hangoor. Maar het kan ook zijn dat ik erover heen heb gekeken.

Sander Janssen zei

Een Mexicaanse hangoor? Dat is een konijnenras die volgens mij niet officieel bestaat. Tenminste heb er diverse boeken op nageslagen maar er is niets over te vinden. Ook een zoektocht via Google levert geen resultaten op. Wellicht is het een kruising tussen twee konijnenrassen?

Sam zei

Bij de teddy widder staat een plaatje van een teddy dwerg ;) Een teddy dwerg is anders, teddy dwerg zijn actiever dan teddy widders, teddy dwerg zijn kleiner/lichter en teddy dwerg hebben kleine oortjes (op de foto) terwijl teddy widder hang oren hebben.

Chloé Waltman zei

Hallo ik heb nu een franse hangoor voedster van 13 weken oud, hoeveel zou zij nu moeten wegen?

Sander Janssen zei

Een Franse hangoor van 13 weken weegt ongeveer 1,5 tot 2 kilogram

Jori zei

Hoi! Ik zoek een aanhankelijk een trainbaar ras. Liefst klein blijvende konijntjes, aangezien ze bij mij in huis zullen wonen. Ik zoek dus echte huis konijnen, die wel van wat aandacht houden. Maar ik zou er ook heel graag mee gaan trainen. Ik heb hier wat inspiratie opgedaan, bedankt! Welk ras zou u me aanraden? Zijn Teddy konijnen ook trainbaar? Zou ik eventueel ook twee konijntjes van verschillende rassen bij elkaar kunnen zetten?

Alvast bedankt!
Jori

Jori Noordenbos zei

Volgens mij is mijn vorige reactie niet geplaatst.. Ik ben op zoek naar een redelijk klein blijvend ras wat aanhankelijk en goed te trainen is. De konijntjes zullen namelijk bij mij in huis gaan wonen, dus dit moet goed te doen zijn. U hebt bij een aantal rassen staan dat ze geschikt zijn om mee te trainen. De konijntjes die ik het leukst vind, de Teddy, Thrianta en Zilvervos, hebben deze vermelding echter niet. Weet u iets over de trainbaarheid van deze rassen? Of kan u echt een ander ras aanraden?

Met vriendelijke groet,
Jori

Sander Janssen zei

Dag Jori,

De Nederlandse hangoor dwerg is een leuk konijnenras dat erg aanhankelijk is en goed te trainen is. De andere rassen die je noemt zijn dit niet zozeer, op de Teddy Widder na.
Het konijnenras moet wel zo heten, anders heb je niet geen konijn uit dit ras. De kans is dan groot dat je een kruising hebt van deze rassen.

Succes met het zoeken naar een geschikt konijn.

Anoniempje zei

Beste,

Sedert enige tijd ben ik aan het overwegen een konijn als gezelschapsdier te nemen. Nu is het wel zo dat ik op een appartement woon, het dier zal dus niet buiten kunnen. De bedoeling zou zijn om het meestal los te laten lopen, alsook africhten en zindelijk maken. Graag had ik een groter ras gewild, maar vooral aanhankelijkheid, intelligentie en rust zijn van belang.
Zou u zo goed willen zijn de meest geschikte rassen in deze condities op te noemen?
Dank bij voorbaat.

PS. Wat vindt u van de naam Curry?

Groetjes

Sander Janssen zei

Je kunt prima een konijn in een appartement houden, zeker wanneer het konijn zindelijk is. Het konijn kun je dan immers vrij rond laten lopen door de kamer. Zelf doe ik dat ook met mijn konijn (vooral tijdens de wintermaanden) loopt mijn konijn door de woonkamer. Heel af en toe moet ik een keuteltje opruimen, maar over het algemeen doet het konijn de behoeften keurig in het hok.

Je wilt graag een groter ras, dan kan ik je zeker een Franse hangoor aanraden. Deze konijnen zijn erg makkelijk in omgang en zijn supergoed zindelijk te maken.

De naam Curry kan prima, zowel voor een mannetje als een vrouwtje.
Veel succes met het zoeken naar een geschikt konijnenmaatje.

Melissa van Eunen zei

Ik weet niet tot welk ras mijn konijn behoort.
Hij weegt 2,3 kilo. Hij heeft een oranje vacht met witte plekken, zijn buikje en poten zijn helemaal wit. Hij heeft geen lange haren en zijn vacht is best dun. Hij heeft rechtstaande oren die niet zo groot zijn. Tevens heeft hij net voor zijn oren langere haren die rechtop staan waardoor het net lijkt alsof hij een kuifje heeft.

Unknown zei

Hoi sander. Kun je ongeveer aangeven hoe groot een nachthok en een ren moet zijn voor de Duitse en Vlaamse reus.
Alvast bedankt Theo

Sander Janssen zei

Nachthok ongeveer 1 vierkante meter. De ren ongeveer 4 vierkante meter.

Unknown zei

Hoi Sander
Vorige week heb ik een konijn in Duitsland gevonden. Denk dat ze hem in het wildpark gedumpt hebben. De dierenarts zei dat het een ras konijn is omdat de oren getatoeëerd zijn maar wist niet welk ras. Kan jij me daarbij helpen? Het is een rood konijn met witte haartjes tussendoor, 3 kilo maar erg mager en recht opstaande oren. In het linker oor staat R384 en in het rechter staat 27... En de rest kan ik niet lezen want de oren zijn gescheurd. Denk door een beest gegrepen. Hoop dat je me kan helpen!
Groetjes Peggy

«Oudste ‹Ouder   201 – 253 van 253   Nieuwer› Nieuwste»