Konijnenhokken

Wanneer je een konijn neemt dan heb je ook natuurlijk ook een konijnenhok nodig, het huis van een konijn. Wanneer je een konijnenhok wilt gaan kopen dan kom je er al snel achter dat er een gigantische keuze is. Zo zijn er konijnenhokken voor binnen, konijnen hokken voor buiten, konijnenhokken met een nachthok, konijnenhokken met meerdere verdiepingen en al deze varianten zijn te verkrijgen in meerdere formaten. In dit artikel willen we je proberen om te helpen een goede keuze te maken uit alle verschillende soorten konijnenhokken.

Hoe maak je de juiste keuze uit het grote aanbod konijnenhokken?
Waar moet je het konijnenhok plaatsen?
Wat is de beste bodembedekking om te gebruiken konijnenhokken?
Hoe vaak moet je een konijnenhok schoonmaken?
Kunnen konijnenhokken 's winters buiten blijven?
Hoeveel konijnen kun je in een konijnenhok houden?
Zelf konijnenhokken bouwen
Speeltjes voor in konijnenhokken
Een kippenhok als konijnenhok gebruiken?
Moet je een konijnenhok nog zelf in elkaar zetten?

Hoe maak je de juiste keuze uit het grote aanbod konijnenhokken?

De eerste vraag die je moet stellen bij het aanschaffen van een (nieuw) konijnenhok is of je het konijn buiten of binnen gaat houden. Houd je het konijn binnen dan heb je een konijnenhok voor binnen nodig, besluit je het konijn buiten te houden dan heb je een konijnenhok voor buiten nodig.

Voorbeeld van konijnenhokken voor binnen
Voorbeeld van konijnenhokken voor buitenHet tweede belangrijke punt bij het uitzoeken van een goed konijnenhok is het formaat van het konijnenhok. Een konijn heeft voldoende bewegingsvrijheid nodig, anders wordt het erg snel te dik. Voor konijnen die vrijwel de gehele dag los kunnen/mogen lopen is een konijnenhok van een kleiner formaat een optie. Gezien deze konijnen dan enkel 's nachts en wellicht voor wat eten in het konijnenhok zitten.

Heb je niet de mogelijkheid om het konijn de gehele dag los te laten lopen? Dan moet je een groter konijnenhok aanschaffen, ofwel een konijnenhok met een ren en een apart nachtverblijf.
De vuistregel is dat één konijn minimaal 1,5 vierkante meter bewegingsvrijheid nodig heeft. Echter geldt wel hoe meer ruimte het konijn heeft, hoe beter het is. Dit geldt zeker voor de grotere konijnenrassen.

Waar moet je het konijnenhok plaatsen?

Dit geldt vooral voor konijnenhokken die buiten worden geplaatst, het konijnenhok dient beschut te staan. Uit de wind, niet in de volle zon en je moet er altijd voor zorgen dat het konijnenhok van binnen droog blijft. Zorg er daarom voor dat het konijnenhok op een verhoging staat, zodat de grond onder het konijnenhok droog blijft.

Daarnaast is het belangrijk dat konijnenhokken op een verharde ondergrond worden geplaatst, gezien konijnen zichzelf anders uit kunnen graven en zo kunnen ontsnappen. Mocht je toch het konijnenhok op een grasveld of een zandgrond zetten, dan is het belangrijk om het konijnenhok extra goed te beschermen. Beits bijvoorbeeld de onderste balken van het konijnenhok, om te voorkomen dat het hout wordt aangetast. Een andere optie is om dan te kiezen voor een kunststof konijnenhok.

Wat is de beste bodembedekking om te gebruiken konijnenhokken?

Het is belangrijk om het konijn een zachte ondergrond te bieden. Dat kan met stro gerealiseerd worden, ook worden houtsnippers of zaagsel vaak gebruikt als bodembedekker. Vaak wordt er voor een combinatie van deze bodembedekkers gekozen, gezien houtsnippers en zaagsel veel vocht kunnen opnemen, het stro wordt voor de zachtheid en warmte toegevoegd.

Voor konijnenhokken die binnen staan wordt ook wel kattenbakvulling gebruikt, dan wel de variant met houtkorrels. Meer over een goede bodembedekking vind je in dit artikel over bodembedekking in konijnenhokken.

Hoe vaak moet je een konijnenhok schoonmaken?

Een konijnenhok dient minimaal eens per week schoongemaakt te worden. Natuurlijk is het verstandig om dit vaker te doen wanneer het zomer is en het konijnenhok meer ruikt. In de zomer kun je namelijk ook last krijgen van vliegen die maden in het konijnenhok kunnen leggen, deze maden kunnen je konijn erg ziek maken.

Konijnenhokken zijn voor konijnen niets meer of minder dan het konijnenhol dat uit de natuur kennen. Er zal een plek zijn in het konijnenhok dat ze gebruiken om te slapen en om de behoefte te doen. Wanneer je konijn op een bepaalde plek zijn behoefte doet, dan is het aan te raden om daar een konijnentoilet te plaatsen. Dat is namelijk een snelle en simpele manier om het konijnenhok schoon te houden. Het is dan een kwestie om eens per 3 dagen het konijnentoilet schoon te maken.

Konijnentoilet


Kunnen konijnenhokken 's winters buiten blijven?

Konijnen kunnen tot -10 prima buiten blijven. Wel moet een konijnenhok goed geplaatst worden, uit de wind om bevriezing te voorkomen. Daarnaast kun je als konijnenbaasje nog andere maatregelen treffen, zoals regelmatig het water verversen en meer stro in het konijnenhok plaatsen.

Mocht het kouder worden dan -10 dan doe je er verstandig aan om het konijn naar binnen te halen. Wanneer je een konijnenhok niet uit de wind kunt plaatsen, dan kun je een stukje plexiglas of een konijnenhok gordijn aanschaffen. Deze kun je voor de opening plaatsen waar de koude wind op staat, zodat je konijn beschut zit.

Een ander belangrijk punt is dat je een konijn wel altijd al buiten hebt staan, ook tijdens de minder koude periodes. Dit omdat de vacht van een konijn zich aanpast aan de temperatuur waarin het konijn verblijft. Wanneer je een konijn dat normaal binnen in een konijnenhok zit midden in de winter buiten gaat zetten, dan is de vacht hierop niet aangepast én zal het konijn waarschijnlijk ziek worden. Lees meer over het houden van konijnen 's winters in een konijnenhok buiten in dit artikel.

Hoeveel konijnen kun je houden in een konijnenhok?

Het is sterk afhankelijk van de grootte van het konijnenhok, in een groot konijnenhok kun je wel 4 konijnen houden. Echter wordt aangeraden om het slechts bij 2 konijnen te houden. Dit vanwege het feit dat konijnen territoriale dieren zijn.

Ze hebben een eigen gebied en zorgen ervoor dat het van hen blijft. Wanneer een ander konijn waar het niet goed mee klikt in dat gebied komt, dan wordt het vechten. Wanneer je een konijnenhok hebt waar geen ren bij zit, dan is het niet aan te raden om hier meer dan één konijn in te houden.

Ook het formaat van het konijn is hierin bepalend. Heb je een Franse hangoor of een Vlaamse Reus, dan is een klein konijnenhok sowieso geen optie én kun je er slechts één per konijnenhok houden. Een konijnenhok van ongeveer 1,5 meter lang is geschikt om een koppeltje kleine / middelgrote konijnen te houden. Hierbij geldt wederom de vuistregel dat een konijn circa 1,5 vierkante meter bewegingsvrijheid moet hebben.

Zelf konijnenhokken bouwen

Voor de handige doe-het-zelver is het ook nog een optie om zelf een konijnenhok te bouwen. Het grote voordeel van zelfgemaakte konijnenhokken is dat je precies de juiste afmeting kunt bepalen. Heb je een ruimte over in de tuin of achterin de schuur dan kun je hier mooi een zelf gemaakt konijnenhok bouwen. Natuurlijk is het wel belangrijk om een veilig konijnenhok te bouwen, gebruik daarom hout dat niet splintert en gebruik metalen strips. Ook is het erg belangrijk om materialen te gebruiken die op waterbasis zijn, dus niet giftig. Zeker wanneer je een konijnenhok voor buiten gaat maken moet deze behandeld worden tegen de verschillende weersinvloeden, een beits op waterbasis is dan erg belangrijk. Wanneer je konijn aan het hout knaagt krijgt het immers deze stoffen binnen, wanneer je dan het konijnenhok hebt behandeld met een giftig goedje wordt het konijn ziek. In dit artikel meer over het zelf bouwen van een goed konijnenhok, zelfs met een bouwtekening.

Speeltjes voor in konijnenhokken

Een konijn moet vermaakt worden, ook als er meerdere konijnen in 1 hok zitten is het belangrijk om voldoende konijnenspeeltjes in het konijnenhok aan te bieden. De belangrijkste vraag is wat geschikte speeltjes zijn voor in een konijnenhok. Je kunt een hard plastic bal gebruiken als speelgoed, bij de meeste dierenwinkels zijn deze ballen wel te verkrijgen. Zowel met als zonder belletje ook zijn er speciale voedingsballen te koop voor konijnen. In deze ballen kun je voeding stoppen, waardoor de konijnen spelende wijs voeding krijgt. In de video hieronder is een voorbeeld van een dergelijke voerbal terug te vinden. Je ziet dat een het konijn de bal rolt en dat er biks uit komt.


Andere speeltjes die erg geschikt zijn voor in konijnenhokken zijn;
  • Hooirek 
  • Hooikorf
  • Tunnel gemaakt van geperst hooi / gras
  • Voerslinger
  • Knaagtapijt gemaakt van hennep
  • Knaagrol van wilgenhout
Zoals je ziet zijn veel speeltjes voor konijnen gemaakt om te knagen. Dit komt doordat konijnen vaak de behoefte hebben om te knagen. Dit komt doordat door te knagen aan hooi of hout de tanden van een konijn slijten. Wanneer een konijn niet voldoende kan knagen kan het gezondheidsproblemen krijgen.

Een kippenhok gebruiken als konijnenhok?

Een kippenhok kan prima gebruikt worden als konijnenhok. En kippenhok is meestal een stuk hoger dan een konijnenhok echter is een kippenhok qua oppervlakte perfect als konijnenhok. Een kippenhok heeft vaak een nachtverblijf waar een konijn ook prima in past. De rest van het kippenhok kan gezien worden als een ren voor het konijn. Wanneer je een kippenhok als konijnenhok gebruikt het je in feite een konijnenhok met een heel grote ren. Dit is perfect omdat het konijn dan voldoende bewegingsvrijheid hebben. Een ander groot voordeel om een kippenhok te gebruiken als konijnenhok is dat het gaas een stuk fijner is, waardoor dieren van buitenaf nog minder gemakkelijk bij het konijn in het konijnenhok kan komen. Tot slot zijn kippenhokken vaak ook van bovenaf overdekt. Je konijn heeft hierdoor een erg grote overdekte ren, ideaal met ons Nederlandse klimaat. Het konijn kan dan altijd droog in de ren rondlopen.

Moet je een konijnenhok zelf nog in elkaar zetten?

Een konijnenhok dat online wordt gekocht moet meestal nog zelf in elkaar gezet worden. Het in elkaar zetten van een konijnenhok is erg goed te doen, er zit een duidelijke handleiding bij hoe het konijnenhok gemonteerd dient te worden. Wanneer je het konijnenhok bij een lokale dierenspeciaalzaak koopt dan kan het zijn dat het konijnenhok al in elkaar gezet is, dan is het een kwestie van het konijnenhok op een goede plaats neerzetten. Wel is het verstandig om altijd het konijnenhok voor gebruik goed schoon te maken, zeker wanneer je een tweedehands konijnenhok aanschaft is dit erg belangrijk. Konijnen zijn territoriale dieren die overal hun eigen geur aan willen hebben, Wanneer in het konijnenhok een andere geur zit dan kunnen konijnen zich niet prettig voelen. Daarnaast zullen de konijnen er alles aan doen om hun eigen luchtje aan het konijnenhok te geven. Het gevolg is dat je het konijnenhok vaak kunt gaan schoonmaken de eerste paar weken, gezien het konijn overal neer plast en poept. Dit is puur om het territorium af te bakenen.

Geen opmerkingen: