Konijnen

Wanneer we het over konijnen hebben, dan wordt er vrijwel direct gedacht aan het konijn als huisdier. Eigenlijk is dat best vreemd want konijnen worden helemaal nog niet zo lang als huisdier gehouden. Sinds de Tweede Wereldoorlog (1945) is het houden van een konijn als huisdier pas populair geworden. Wel is het zo dat konijnen en mensen al heel lang samen leven.

Konijnen en hazen werden namelijk eeuwenlang gezien als een van de belangrijkste voedingsbronnen voor de mens. Vooral in tijde van oorlog of tijdens het (wereld)reizen waren konijnen een belangrijke bron van voedsel voor de mens. Konijnen zijn dieren die eigenlijk altijd samenleven met soortgenoten. Wanneer je besluit om een konijn als huisdier te houden, dan moet je er eigenlijk meerdere tegelijk kopen, zodat het konijn altijd een maatje heeft.

Konijnen zijn dieren die vrijwel de gehele dag zijn actief zijn. Natuurlijk nemen de konijnen ook zo nu en dan tijd om uit te rusten, zich te wassen of om lekker te knuffelen. Als je meerdere konijnen hebt is het erg leuk om te zien hoe de dieren elkaar verzorgen. Konijnen wassen elkaar, rennen samen rond of liggen lekker bij elkaar. Konijnen vinden het doorgaans prettig om geaaid te worden, wel blijven ze daarbij het liefst gewoon op de grond staan.

Geef konijnen altijd voldoende bewegingsruimte, koop dus altijd een goed konijnenverblijf. Deze bewegingsruimte hebben konijnen nodig om gezond te blijven om gezond te blijven, naast een evenwichtig dieet hebben konijnen ook voldoende lichaamsbeweging nodig.

Algemene informatie over konijnen

Konijnen behoren tot de Lagomorpha familie ofwel de haasachtigen.  Konijnen zijn geen knaagdieren zoals veel mensen denken, dit komt puur doordat de konijnen spullen vaak in de dierenspeciaalzaak bij het knaagdierassortiment ligt. Dat konijnen niet tot de groep knaagdieren behoren heeft te maken met het gebit. Haasachtigen hebben achter de bovenste snijtanden nog twee kleine tanden, de stifttanden. De onderste snijtanden slijten hier tegen af. Knaagdieren hebben geen stifttanden.

Verschillende konijnensoorten

Er zijn wereldwijd circa vijftig verschillende konijnensoorten. Je kunt de verschillende konijnensoorten onderscheiden aan de hand van de kleur van de vacht, de bouw van het konijn, de grootte van het konijn. Maar ook aan de oren van het konijn, sommige konijnensoorten hebben hangende oren en andere konijnensoorten hebben rechtopstaande oren.

Het konijn van nature

In de natuur leven konijnen in grote groepen in grasland, duinen of heidegebieden. Ze zetten hun territorium af met keutels, plasjes en door hun kin langs voorwerpen te wrijven. In de groep is een hiƫrarchie aanwezig. Konijnen hebben zelfgegraven holen en gangenstelsels met meerdere uitgangen, maar brengen veel tijd boven de grond door met voedsel zoeken, rennen en spelen. Ze eten vooral in de avond en ochtend. Midden op de dag rusten ze. Konijnen vinden het prettig om bij elkaar te liggen en elkaars vacht te verzorgen.

De huisvesting van een konijn

Zoals al eerder duidelijk werd zijn konijnen echte groepsdieren. Konijnen leven niet graag alleen, daarom wordt het aangeraden om minstens twee konijnen samen te houden een hok. De beste combinatie is door een mannetje (ram) en een vrouwtje (voedster) samen te houden. Uiteraard moeten er wel maatregelen getroffen worden, anders zit je al snel met een nest vol met jongen. Het best is om beide dieren te laten steriliseren. Dat geldt sowieso bij het nemen van twee konijnen, gezien zowel mannetjes en vrouwtjes op latere leeftijd last krijgen van de hormonen, dan zullen ze uiteindelijk gaan vechten met elkaar.

Konijnen binnen of buiten houden

Konijnen zijn dieren die je binnen en buiten kunt houden. Wil je konijnen buiten houden dan heb je een konijnenhok nodig dat geschikt is om buiten te gebruiken. Hier zit meestal een grote ren bij en een afgeschermd deel waar geen wind en regen bij kan komen. Hierdoor kunnen konijnen in weer en wind buiten gehouden worden. Wel is het verstandig om konijnen niet met temperaturen lager dan 10 graden Celsius buiten te houden. Ook dient het hok uit de wind en beschut staan. Als je konijnen buiten wilt houden, zet de konijnen dan voor het eerst buiten in de zomer. Konijnen ontwikkelen een wintervacht naarmate het kouder wordt, hierdoor kunnen de goed tegen de kou, maar zorg er altijd voor dat er een goede laag stro in het konijnenhok aanwezig is, stro houdt namelijk warmte vast.

Het konijnenhok

Ook wanneer je konijnen binnen wilt houden heb je een goed konijnenhok nodig. Binnen zul je niet snel genoeg ruimte hebben voor een ren, hierdoor kun je het best het konijn per dag een paar uur los laten lopen. Konijnen kun je zindelijk maken, zodat de de behoefte netjes in het konijnenhok doen. Ook een konijnenhok dat binnen staat moet goed geplaatst worden. Het mag bijvoorbeeld niet op de tocht staan of te dicht bij een verwarming.

Bodembedekking voor het konijnenhok

Als bodembedekker in een binnenhok of in het nachthok van een buitenhok is een laag bodemmateriaal zoals korrels op basis van maiskolf, papier of karton, strokorrels, hennepvezel of eventueel kranten geschikt met daarop een laag stro of hooi. Zaagsel wordt ook veel gebruikt maar pas op dat het niet stoffig is. Bovendien zijn er aanwijzingen dat zaagsel van naaldhout op termijn ongezond zou kunnen zijn.

Schoonhouden van het konijnenhok

Konijnen zijn erg schone dieren, konijnen doen hun behoefte het liefst in een vaste hoek van hun verblijf. In de hoek die het konijn als toilet kiest, kun je wat extra bodembedekking op de bodem leggen, maar nog makkelijker met schoonmaken is het om een toiletbak neer te zetten. Een toiletbak in het konijnenhok scheelt aanzienlijk in tijd om het konijnenhok schoon te maken.

Beschutting voor het konijn

Konijnen zitten graag ergens in of onder omdat het prooidieren zijn van nature. Als konijnen ergens onder kunnen zitten geeft dat een veilig gevoel. Geef konijnen daarom altijd een plek om zich terug te trekken, bijvoorbeeld in een kartonnen doos. Dit is ook meteen iets waar het konijn lekker aan kan knagen. Je kunt ook een deel van het konijnenhok of de konijnenren afdekken om op die manier een beschutte plek te creƫren voor het konijn.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Vet handige website over konijnen.
Je vind hier echt alles!

Sander Janssen zei

Goed dat je de website hebt gevonden en leuk om te horen dat je de informatie hebt gevonden waar je naar zocht.