Is mijn konijn zwanger?

In dit artikel willen we je leren hoe je kunt vaststellen of het konijn zwanger of schijnzwanger is, zodat je je goed kunt voorbereiden op een nest jonge konijnen.

Vruchtbaarheid bij konijnen

Konijnen zijn vruchtbaar vanaf ongeveer 3 tot 5 maanden. Dit ligt aan het type konijn, zo zijn de kleinere rassen sneller vruchtbaar dan de grotere konijnenrassen.

Wanneer is een konijn zwanger / schijnzwanger?

Als het vrouwtjes konijn een nestje begint te bouwen of haren uit haar borst trekt, dan betekent dit niet direct dat het konijn zwanger is. Het is ook mogelijk dat er sprake is van een schijnzwangerschap bij het konijn.

Als je een vruchtbaar mannetje en een vruchtbaar vrouwtje in één hok hebt zitten, dan is de kans groot dat er een nestje jonge konijnen aan zit te komen. Het is erg moeilijk om te zien of een konijn zwanger is. Een belangrijk signaal is wanneer het konijn extreem hongerig is. De zwangerschap kost namelijk erg veel energie, waardoor konijn een stuk meer eet dan normaal. Als het konijn echt zwanger is, vergeet dan niet om de andere konijnen uit het konijnenhok te halen. Zeker wanneer er twee voedsters zwanger zijn, kan er sprake zijn van nestroof. Dit houdt in dat de voedsters gaan vechten om het nest, echter zal de 'winnaar' niet gaan zorgen voor de jongen omdat het niet haar jongen zijn. Dit zullen de jonge konijnen niet overleven. Dus heb je meerdere konijnen in één hok zitten zorg er dan voor dat ze worden gescheiden. Weer er absoluut zeker van dat er slechts 1 voedster in een konijnenhok zit.

Wanneer de jongen zijn geworpen zal de konijnenmoeder weinig aandacht geven aan de jongen, dit lijkt heel erg vreemd maar is wel volkomen natuurlijk, meer hierover in het artikel 'het konijn en haar jongen'.

Hoelang duurt een zwangerschap bij konijnen?

De zwangerschap duurt slechts 28 tot 32 dagen, hierna is het konijn direct weer vruchtbaar. Dus als je niet oppast heb je na 4 weken opnieuw een nest met jonge konijnen. Dus ga maar vast konijnennamen verzinnen.

Geen opmerkingen: