Schoon water is erg belangrijk!

Als goed konijnenbaasje geef je het konijn minimaal eens per dag schoon water. Toch is dit niet voldoende om er zeker van te zijn dat het konijn schoon water heeft. Het is super belangrijk om niet alleen het water maar ook het waterbakje of de waterfles goed schoon te maken.

Als de waterbak of het waterflesje van het konijn een poos niet schoon is gemaakt, dan zal er een soort slijmlaag op groeien. Deze wordt naarmate je het drinkbakje of drinkfles niet schoonmaakt zal deze slijmlaag steeds meer zichtbaar worden.

Drinkbak konijn

Waarom is vies drinkwater gevaarlijk voor een konijn?

Konijnen eten biks, hooi, fruit en groenten maar ook hun eigen keutels. Hierdoor kan er viezigheid in het drinkwater van het konijn komen. Dit komt doordat konijnen zich meerder malen per dag wassen waarbij ze zichzelf schoonlikken.  Doordat de viezigheid die ze bij zich dragen in de vacht dan aan hun bek komt en daarmee vervolgens gaan drinken, komt er vuiligheid in het water. Het water is een ideale broedplaats voor bacteriĆ«n en schimmels om zich te vermenigvuldigen. Als je het drinkbakje of de waterfles niet tijdig schoonmaakt kan het konijn erg ziek worden. Om deze reden moet je het drinkbakje of de drinkfles van het konijn regelmatig goed reinigen.

Drinkflessen konijn

Hoe maak ik mijn bakjes en flesjes goed schoon?

Er zijn een paar manieren om de drinkbak of drinkfles van het konijn goed schoon te maken. Een ding waar je rekening mee moet houden is het materiaal van de drinkbak. Plastic gaan vervormen als je het op hoge temperatuur wast. Het is daarom beter om een stenen drinkbakje te nemen voor het konijn. Deze drinkbakjes kunnen op hoge temperatuur worden gewassen.

Ook voerbakken en drinkbakken van roestvrij staal zijn erg goed schoon te maken op hoge temperatuur. Het makkelijkst is om de voederbakjes en drinkbakjes in de vaatwasser uit te wassen. Ook kun je het met de hand afwassen, hierbij moet je wel heet water gebruiken en het afwasmiddel nadien goed afspoelen. Een andere manier is om de drinkbakjes in een pan kokend water met wat soda uit te koken. Je dient de drinkbakjes ongeveer 10 minuten uit te koken.

Drinkbak konijn

Drinkflessen zijn vaak van plastic, deze zijn minder goed op hoge temperatuur schoon te maken. Dit omdat deze kunnen vervormen. Wel is er een trucje om deze flessen alsnog goed schoon te krijgen. Gooi er een Steradent tablet in met wat water en laat deze goed bruisen. Steradent wordt ook gebruikt om een kunstgebit te reinigen en is bij de supermarkt of drogist te verkrijgen. Natuurlijk moet je nadien de fles nog wel even goed uitspoelen.  Belangrijk bij het reinigen van de drinkfles is om het tuitje ook goed schoon te maken.

Om ook de binnenkant van de drinkfles schoon te maken is het handig om een flessenborstel te gebruiken. De flessenborstel is iets wat door ouders gebruikt wordt om flessen van een baby schoon te maken. Deze flessenborstels zijn smal waardoor je gemakkelijk door de opening van de drinkfles kunt komen. Een flessenborstel kun je bij de Hema of Prenatal kopen. Ze zijn niet duur maar wel erg handig om te hebben om de drinkfles van je konijn schoon te maken.

Hoe vaak moet je de drinkfles van het konijn schoonmaken?

Het beste is om iedere dag bij het verversen van het water ook het bakje of de drinkfles even schoon te maken. Het is dus handig om meerdere flessen of drinkbakjes te hebben. Zorg er altijd voor dat de drinkflessen of drinkbakken van het konijn altijd goed worden uitgespoeld met schoon water. Dit voorkomt dat het konijn ziek wordt door achtergebleven schoonmaakmiddelen.

Geen opmerkingen: