Konijn adopteren, beter dan er een kopen? Een konijn adopteren...

Je wilt graag een konijn hebben dan kun je overwegen om een jong konijn te kopen bij een dierenwinkel of een konijnenfokker. Echter is er ook nog een mogelijkheid om een konijn te adopteren. Een konijn kan bij een asiel of een konijnenopvang. Het voordeel van een konijn adopteren is dat je geen piepjong konijn krijgt, maar een konijn een beter thuis geeft. In asielen en konijnenopvanglocaties krijgen konijnen vaak minder aandacht. De konijnen worden er goed verzorgd maar het ontbreekt bij dergelijke instanties vaak aan vrijwilligers om een konijn voldoende aandacht te geven. Ook is het vaak zo dat de konijnen lang in een hok zitten, terwijl de beestjes het liefst lekker vrij in een ren rondlopen. Een konijn adopteren doe je dus ook uit liefdadigheid voor het konijn zelf.

Voordeel van een konijn adopteren

In veel gevallen is het adopteren van een konijn goedkoper, zeker wanneer het om grotere konijnenrassen gaat. Wanneer je een konijnenjong in een dierenwinkel koopt, dan betaal je voor een Franse hangoor tussen de 40 en 60 euro. Bij een konijnenopvang of een asiel ligt deze prijs vaak rond de 30 euro, bij sommige opvangen krijg je zelfs een konijnenhok erbij. De oude konijneneigenaren hebben het konijn vaak daar achtergelaten met konijnenhok en al. Een ander voordeel is dat konijnenopvang locaties of asielen  meer verstand hebben van het houden van konijnen. Wanneer je opzoek bent voor een maatje voor je konijn dan kunnen zij je goed helpen met het koppelen. Omdat de verzorgers van de konijnenopvang en de asielen de konijnen verzorgen, weten zij ongeveer wat voor karakter ieder konijn heeft. Dat maakt het koppelen van konijnen een stuk eenvoudiger. Ook kun je vaak konijnen in koppels kopen, dan weet je van te voren al dat deze konijnen het goed met elkaar kunnen vinden. Tot slot is het voordeel van een konijn uit een konijnenopvang of asiel dat deze altijd volledig gecontroleerd worden op ziekten en afwijkingen. Ook hoort hier een enting bij tegen de konijnenziekten VHD en de konijnenziekte myxomatose. Dit gebeurt bij dierenspeciaalzaken en konijnenfokkers vaak niet. Eigenlijk moet je de kosten van deze enting (zo'n 35 euro) bij de verkoopprijs van een konijn optellen.

De voordelen van het adopteren van een konijn

  1. De konijnen zijn vaak ingeënt tegen konijnenziekten
  2. Je hebt om asielen en konijnenopvanglocaties in stand te houden
  3. Vaak krijg je extra's cadeau bij het aanschaffen van een konijn, zoals een konijnenhok.
  4. Je kunt konijnen in koppels kopen / konijnen laten koppelen.
  5. Konijnen uit een konijnenopvang of asiel zijn in verhouding goedkoper
konijn adopteren

Wil je een konijnenopvang of asiel steunen?

Je kunt ook een konijn op afstand adopteren. Zie je een konijn op de website van een konijnenopvang of een asiel? Dan kun je in sommige gevallen een bijdrage overmaken voor dit konijn. Zo kun je een konijn adopteren maar hoef je er niet voor te zorgen. Een voordeel van een konijn adopteren is dat je de kosten van een konijnenopvang of een asiel behapbaar maakt, waardoor zij nog meer konijnen kunnen verzorgen en opvangen.

Wil je van je konijn af? Denk aan de konijnenopvang!

Het is erg spijtig natuurlijk dat je afscheid wilt nemen van je konijn. Helaas is het niet altijd onvermijdelijk. Je kunt het onderhoud van een konijn simpelweg niet meer opbrengen door fysieke of financiële problemen. Een ander reden waarom je het konijn weg doet bijvoorbeeld wanneer blijkt dat je achteraf allergisch blijkt te zijn voor het konijn dat je hebt aangeschaft. Het kunnen redenen zijn om een konijn weg te doen. Een mogelijkheid is dan om het konijn weg te geven aan een bekende. Ook kun je proberen om het konijn te verkopen via Marktplaats. Een laatste optie is om het konijn naar de konijnenopvang of het asiel te brengen. Vaak moet je hier wel voor betalen gezien het konijn medisch gecontroleerd wordt en een enting krijgt. Dit brengt kosten met zich mee, deze dienen vergoed te worden. Echter steun je ook hiermee het asiel of de konijnenopvang. Daarnaast weet je dat je het konijn met een gerust hart kunt achterlaten en dat het goed verzorgd wordt, én dat het weer een "nieuw leven" krijgt, bij een ander gezin.

Geen opmerkingen: