Borstelen van de bij een konijn? Laat het konijn wennen

Een konijn dient net als ieder ander dier goed verzorgd te worden, het borstelen van de vacht van het konijn hoort hier ook bij. Sommige konijnen vinden het fijn om geborsteld te worden, andere konijnen gaan enorm tegenstribbelen. Dikwijls kun je een konijn laten wennen om geborsteld te worden, dit doe je door regelmatig de vacht te borstelen en er geen strijd van te maken. Je dient het konijn eigenlijk te belonen wanneer het zich goed gedraagt tijdens het borstelen. In dit artikel gaan we je precies uitleggen hoe je een konijn kan laten wennen aan het borstelen.

Hoe vaak moet je een konijn borstelen?

We krijgen vaak de vraag binnen over hoe vaak je een konijn precies moet borstelen, hier kunnen we helaas niet een eenduidig antwoord op geven. Het is afhankelijk van het konijnenras dat je hebt zo dient een langharig konijnenras vaker geborsteld te worden dan een kortharig konijnenras. Zo moet een langharig konijnenras een paar keer per week geborsteld worden en een kortharig konijnenras een per week. Ook maakt de periode van het jaar verschil, een konijn past zich namelijk aan de temperatuur wanneer het zomers warm is, dan heeft het konijn een dunnere vacht dan in de winter, dit is vooral bij konijnen die buiten verblijven te merken. Wanneer het warmer begint te worden, dan zal het konijn meer gaan haren. Hierdoor dient het wat vaker geborsteld te worden dan normaal. Ook zijn er konijnenrassen die je bijna niet hoeft te kammen, deze verliezen de haren in plukken die kun je met je handen vaak erg gemakkelijk verwijderen. Tot slot speelt de leeftijd van een konijn nog een rol, jonge konijnen zullen minder erg haren dan de oudere konijnen.

Borstel voor het borstelen van een konijnenvacht

Hoe moet je konijnen borstelen?

Er zijn simpel gezegd zeven vuistregels die je moet hanteren wanneer je een konijn gaat borstelen.
Deze zeven vuistregels zullen we je hieronder toelichten;

Stap 1 - Bouw een band op met het konijn

Zorg ervoor dat het konijn je vertrouwt en rustig is. Aai het konijn over de delen die je wilt gaan borstelen. Benoem ook wat je aanraakt, het klinkt misschien erg stom om tegen een konijn te gaan benoemen wat je aanraakt maar het werkt echt heel erg goed! Het konijn went er namelijk aan om aangeraakt te worden. Begin eerst met de kop, de rug en de zijkant van de buik. Daarna de poten en de voorkant van de borst. Tot slot nog de buik.

Stap 2 - Laat het konijn wennen aan de borstel

Laat het konijn in eerste instantie de borstel zien waarmee je het wilt gaan borstelen. Laat het konijn aan de borstel snuffelen en let goed op hoe het zich gedraagt, is het direct angstig of is het juist nieuwsgierig. Doe dit iedere keer als je het konijn wilt gaan borstelen, hierdoor went het aan de borstel en zal het konijn de borstel niet meer eng vinden.

Stap 3 - Borstel het konijn

Benoem iedere keer als je het konijn wilt gaat borstelen wat je gaat borstelen, borstel deze plek één keer. Je hebt in stap 1 iedere keer het konijn geaaid op de plaatsen die je hebt benoemd, in stap 2 heb je het konijn kennis laten maken met de borsten. Nu is het tijd om beide stappen te combineren je gaat het konijn met de borstel op de geaaide plekken borstelen. Wordt het konijn angstig of wild tijdens het borstelen, maak het dan weer rustig door het te aaien (stap 1). Stop dan met borstelen en probeer het later weer. Door deze aanpak maak je het konijn niet onnodig angstig voor het borstelen.

Stap 4 - Voer het aantal borstel bewegingen op

In stap 3 leerden we het konijn wennen aan het borstelen, of beter gezegd het gevoel van de borstel. De volgende stap is door het konijn vaker te borstelen op dezelfde plek. Door iedere keer te benoemen wat je borstelt zal het konijn rustig blijven en weten wat je gaat doen. Door rustig aan door te borstelen en het gebied dat je borstelt uit te breiden zal het konijn rustig blijven. Ook hier geldt weer, wordt het konijn angstig of onrustig stop dan en ga het aaien. Probeer het op een later moment opnieuw te borstelen.

Stap 5 - Borstel het konijn steeds langer

In stap 4 borstelden we het konijn op een plek en breiden we het gebied steeds verder uit. In stap 5 leren we dat het konijn moet wennen om langer geborsteld te worden. Ook hierbij is het opnieuw belangrijk om te benoemen welk gebied je gaat borstelen. Borstel nu meerdere plekken van het konijn, zodat het went aan om een langere tijd stil te moeten zitten, zodat je uiteindelijk het hele konijn in één keer kunt borstelen.

Stap 6 - Leer de moeilijk te bereiken plekken vinden

In stap 5 leerden we het konijn wennen om helemaal geborsteld te worden. Je zult ongetwijfeld plekken tegengekomen zijn die het konijn minder prettig vindt om te laten borstelen. Bij sommige konijnen is dit de staart of tussen de achterpoten. Merk je dat dit lastig te borstelen plekken zijn, ga dan met de borstelloze kant van de borstel langs deze plekken, zodat het konijn merkt dat het niet erg is om daar geraakt te worden door de borstel. Herhaal dit een aantal dagen achter elkaar, zodat het konijn ook gewend raakt aan aanrakingen op minder prettige plekken.

Stap 7 - Benoem niet meer wat je gaat borstelen

In deze stap is het tijd om het benoemen van de delen die je gaat borstelen af te bouwen. Het konijn is immers gewend geraakt om geborsteld te worden. De delen die goed geborsteld kunnen worden benoem je niet meer, enkel de delen waar het konijn nog moeite mee heeft. Hierdoor went het konijn ook aan het "zomaar" borstelen van zijn lichaamsdelen. Door stap 1 tot 6 te blijven herhalen zul je merken dat het konijn steeds meer gewend raakt om geborsteld te worden, ook op de lastigere plekken zal het dan rustig blijven.

Extra tips voor het borstelen van een konijn

Het borstelen van konijnen blijft iets onnatuurlijks voor een konijn, gezien het van nature zichzelf (en andere konijnen) schoon likt. Toch kun je het een konijn aangenaam maken om geborsteld te worden. Zeker bij angstige konijnen is het aan te raden om onderstaande tips in acht te nemen.
  1. Gebruik een zachte borstel, dit kan ook een borstel zijn die eigenlijk niet gemaakt is voor konijnen. Kijk eens naar een borstel die normaal gebruikt wordt om bijvoorbeeld baby's mee te wassen. Deze borstels hebben erg zachte haren, dit kan voor angstige konijnen helpen om te wennen aan het gevoel om geborsteld te worden. Later kun je overstappen op een andere borstel.
  2. Wanneer een konijn niet geborsteld wil worden met een bepaalde borstel probeer dan een ander soort borstel. Dit kan soms soelaas bieden om het konijn alsnog te kunnen borstelen.
  3. Begin al van jongs af aan met borstelen. Hoe jonger een konijn is des te beter het geschikt is om eraan te wennen. Zeker met konijnenrassen die langharig zijn is het verstandig om tijdig te beginnen met borstelen.
  4. Heeft je konijn last van klitten of wat grovere stukken in zijn vacht, bijvoorbeeld bij zijn kont door het poepen / plassen. Knip deze klonten er dan uit. Het eruit kammen van dergelijke klitten kan veel pijn doen, waardoor het konijn een negatieve ervaring krijgt met het kammen en daardoor het niet meer toe laat.
  5. Gebruik eerst een wat grovere kam en daarna pas een fijnere. Door eerst met een grovere kam het konijn te kammen zorg je ervoor dat de vacht al wat losser gaat zitten. Ook zul je de grotere klitten uit de vacht verkleinen, zodat je et gemakkelijker doorheen kunt met een fijnere kam.
  6. Oefen de zeven hierboven genoemde stappen voor het kammen van een konijn regelmatig. Zodat het konijn hieraan went,

Geen opmerkingen: