Nagels knippen bij een konijn? Laat het konijn eraan wennen!

Net zoals bij mensen groeien de nagels van konijnen. In de natuur slijten de nagels van konijnen vanzelf, doordat ze graven en veel lopen om bijvoorbeeld voedsel te zoeken. Een konijn dat als huisdier wordt gehouden krijgt een stuk minder beweging en hierdoor zullen de nagels minder hard slijten, om te voorkomen dat het konijn er last van krijgt moeten de nagels regelmatig worden geknipt, dit kun je zelf doen maar ook bij een dierenspeciaalzaak of een dierenarts laten doen. Het enige dat nodig is, is een goede nagelschaar en je moet ervoor zorgen dat het konijn het toelaat om de nagels te knippen. Maar hoe kun je het konijn trainen om rustig te blijven tijdens het knippen van de nagels? Dat gaan we je toelichten in dit artikel.

Hoe moet je nagels knippen van een konijn?

Over hoe je de nagels van het konijn moet knippen hebben we al eerder een artikel geschreven, dat artikel over konijnennagels knippen vind je hier terug. Het is vooral belangrijk om de bloedvaten in de nagels niet te raken. Soms zijn deze lastig te vinden, een felle (zak)lamp kan dan uitkomst bieden, door het licht op de nagels te schijnen kun je de bloedvaten goed terugvinden. Waardoor je precies kunt zien waar je moet knippen.

Waarom het knippen van konijnennagels trainen?

Zoals in de inleiding van dit artikel al kort besproken werd is het knippen van nagels, net zoals het kammen van de vacht bij konijnen iets onnatuurlijks. Wanneer je met een nagelschaar bezig gaat kan het konijn gestrest raken en zichzelf bezeren, iets dat natuurlijk voorkomen moet worden. Om het konijn te laten wennen aan het knippen van nagels is het belangrijk om het konijn hierop te trainen. Het trainen voor het knippen van nagels kan in een paar stappen, deze dienen wel regelmatig herhaald te worden, zodat het konijn eraan kan wennen.

Stap 1 – Leer het konijn wennen aan aanraking

Het is een simpele eerste stap om een konijn te laten wennen aan het knippen van de nagels. Raak tijdens het aaien / knuffelen van het konijn de nagels ook aan. Pak het konijn voorzichtig bij de pootjes en beloon het als het konijn dit toelaat. Praat ook tegen het konijn dat deze zich goed gedraagt.

Stap 2 - Oefen langere aanraking van de nagels

In stap één diende het konijn te wennen aan een korte aanraking van de nagels, het is van belang dat het konijn dit uiteindelijk langer toelaat. De nagels van een konijn zijn immers niet in 2 seconden geknipt! De tweede stap is dus dat het konijn went om langer aan een pootje aangeraakt te worden, probeer tijdens een knuffel / aai sessie de pootjes van het konijn minimaal 30 seconden vast te houden, reageert het konijn rustig dan kun je dit misschien nog wel langer volhouden. Wanneer het konijn angstig reageert stop dan direct, zodat het konijn niet onnodig wordt geplaagd.

Stap 3 - Een voor een de nagels aanraken

In de stappen 1 en 2 raakten we nog alle nagels van het konijn aan. Nu is het de stap om de nagels één voor één aan te raken. Bij het knippen van de nagels knip je namelijk de nagels ook één voor één. Door dit in stap 3 al te oefenen went het konijn aan de aanraking om per nagel aangeraakt te worden.

Nagels knippen van een konijn met een nagelschaar

Stap 4 - Kennismaking met de nagelschaar

Net zoals we hebben geleerd bij het borstelen van het konijn, is het bij het knippen van de nagels ontzettend belangrijk dat het konijn went aan de schaar waarmee het geknipt worden. Konijnen zijn erg nieuwsgierige dieren, laat het daarom ook goed kennismaken met de nagelschaar, voordat je start met het daadwerkelijk knippen van de nagels. Laat het konijn de nagelschaar eerst goed besnuffelen en raak de nagels van het konijn eerst alleen aan met de nagelschaar. Hierdoor kan het konijn wennen aan het gevoel van de nagelschaar tegen zijn nagels.
Een goede nagelschaar bestel je direct hier >>

Stap 5 - De nagels knippen

Nu het konijn heeft kunnen wennen aan de nagelschaar is het tijd om de nagels daadwerkelijk te gaan knippen. Zorg er altijd voor dat het konijn rustig is en knip de nagels niet te kort, meer hierover in het artikel over nagels knippen bij het konijn. Benoem weer wat je gaat doen, voordat je start met het knippen. Pak de nagelschaar en houdt deze kort tegen de nagels van het konijn, zodat het kan wennen aan de aanraking. Knip nu één voor één de nagels. Het is aan te raden om te starten met de voorpoten van het konijn. Vaak zijn de nagels van de achterpoten lastiger te knippen. Wil het konijn niet meewerken? Stop dan direct en probeer het later nogmaals dit om stress te voorkomen.

Geen opmerkingen: