Bodembedekker welke is het meest ideaal voor een konijnenhok?

Konijnen leven in het wild altijd op een zachte ondergrond, wanneer konijnen thuis gehouden worden dient er ook een zachte bodembedekker gebruikt te worden in het konijnenhok. Zeker wanneer je een wat groter en zwaarder konijnenras houdt is een zachte bodembedekker erg belangrijk anders kan het konijn last krijgen van een pijnlijke pootjes, met name pijnlijke voetzolen. In dit artikel willen we de meest voorkomende bodembedekkers bespreken die voor konijnen geschikt zijn.

Welke bodembedekkers bestaan er?

Een aantal bodembedekkers zullen jullie vast al wel kennen, zoals stro en krantensnippers, ook de houtsnippers zijn doorgaans wel bekend bij konijnenliefhebbers. Echter bestaan er nog een aantal andere bodembedekkers die gebruikt worden in konijnenhokken, we zetten ze voor je op een rij;

Houtsnippers

De houtsnippers zijn doorgaans gemaakt van beukenhout. Deze bodembedekker neemt aardig wat vocht op. Helaas is deze bodembedekker alleen niet voldoende gezien de houtsnippers nogal hard zijn. Hierdoor kun je voor het konijn beter nog een zachte toplaag van stro of zaagsel er overheen gooien.

Zaagsel

Zaagsel is een goedkope bodembedekker, ook neemt het veel vocht op en is het lekker zacht. Het enige nadeel aan zaagsel is dat het erg veel stof met zich meebrengt. Dit is voor een konijn dat binnen gehouden wordt een minder geschikte optie. Een ander nadeel is dat zaagsel vaak in de vacht van het konijn gaat zitten.

Stro

Stro is ook een erg goede bodembedekker gezien het zacht is. Daarnaast is stro een erg geschikt voor konijnen die (in de winter) buiten worden gehouden, stro heeft namelijk de eigenschap dat het warmte vasthoudt. Ook kan het konijn lekker knagen aan stro echter dient dit niet verward te worden met hooi, want stro kan het konijn niet eten, hooi wel. Het nadeel aan stro is dat het nauwelijks vocht opneemt. Hierdoor is een combinatie van stro met zaagsel of houtsnippers als bodembedekker voor het konijnenhok ideaal.

Kranten(snippers)

Wil je goedkoop je konijnenhok bedekken? Dan kunnen kranten en/of krantensnippers een uitkomst bieden. Kranten krijg je vaak gratis en kunnen prima dienst doen als bodembedekker. Het houdt redelijk goed vocht vast en het schoonmaken van het hok wordt ook nog eens gemakkelijker. Daarnaast wordt het konijnenhok met kranten(snippers) minder glad. Wel is het aan te raden om de kranten aan te vullen met stro gezien de kranten geen warmte bieden aan het konijn. Het tweede nadeel van kranten is dat ze snel gaan ruiken wanneer het konijn erop plast. Echter wanneer je een zindelijk konijn die zijn behoefte doet op het konijnentoilet doet, volstaan kranten prima als bodembedekker.

Hennepvezels

Deze bodembedekker is redelijk nieuw en wordt ook wel aubiose genoemd, de hennepvezels worden vervaardigd uit de kern van de hennepplant. Dit blijkt een prima bodembedekker voor een konijnenhok, gezien het zacht is. Ook nemen hennepvezels veel vocht op en neutraliseert het geuren van urine. Ook is het een schoon product als bodembedekker gezien het bijna niet stoft. Wel wordt aangeraden om nog wat stro in het hok te leggen om het konijn wat warmte te bieden.

Kattenbakkorrels (houtpellets)

Een laatste bodembedekker zijn kattenbakkorrels, let wel de zogeheten houtpellets. Dit zijn de kattenbakkorrels die van geperste houtsnippers worden gemaakt. Andere kattenbakkorrels zijn niet te gebruiken gezien deze van een soort klei zijn gemaakt en konijnen hiervan ziek kunnen worden. Het voordeel van deze kattenbakkorrels is dat ze veel vocht opnemen en de urinegeur neutraliseren. Het grote nadeel dat kleeft aan de kattenbakkorrels is dat ze hard zijn, dus niet prettig liggen voor het konijn. Ook bij de kattenbakkorrels is een toplaag van zaagsel aan te raden.

Welke bodembedekker is nu het best?

Alle hierboven genoemde bodembedekkers zijn prima voor het konijnenhok. Wel is het belangrijk om voldoende stro te gebruiken wanneer het konijn buiten staat, gezien stro voldoende warmte geeft tijdens koudere weersomstandigheden. Wanneer je een konijn hebt dat zindelijk is, dan zijn de kattenbakkorrels erg geschikt voor in het konijnentoilet, dit is trouwens ook erg handig tijdens het schoonmaken van het konijnenhok! Tot slot willen we je nog de tip meegeven om een natuurlijke bodembedekker te kiezen. Neem vooral geen geparfumeerde bodembedekkers, gezien het konijn hier geïrriteerde luchtwegen van kan krijgen. Ook vinden veel konijnen het fijn om te knagen aan de bodembedekker dan kan het dus ook gevaarlijk zijn wanneer er geparfumeerde bodembedekkers gebruikt worden. Alle hierboven genoemde bodembedekkers zijn in de dierenwinkel te verkrijgen.

Geen opmerkingen: