Het gewicht van je konijn bepalen

Het is belangrijk om het gewicht van je konijn in de gaten te houden. Wanneer je konijn te dik of te mager is kan het namelijk ziek zijn. Wanneer een konijn te dik is kan het bijvoorbeeld last krijgen van de gewrichten. Bij een te dun konijn kan er sprake zijn van gebitsproblemen, kan het ziek zijn of wormbesmetting hebben.
Het is daarom zeker aan te raden om naar de dierenarts te gaan met een te dun konijn.

Hoe bepaal je of het konijn goed op gewicht is?

Wij mensen kunnen op een weegschaal gaan staan en weten ons gewicht, bij konijnen gaat dit meestal niet zo eenvoudig. De meeste konijnen willen niet goed blijven staan op een glad en koud plateau. Echter is het niet moeilijk om te bepalen of het konijn goed op gewicht is. Je kunt dit vaststellen door te voelen of je de ribben en de ruggengraat van het konijn kan voelen.

Wanneer het konijn goed op gewicht is, dan zijn ribben en de ruggengraat gemakkelijk voelbaar. Is het konijn te dik, dan zijn de ribben en de ruggengraat nauwelijks te voelen, of zelfs helemaal niet.
Indien een konijn te dun is, dan steken de ribben en de ruggengraat uit.

Wanneer een konijn te dik is kan het niet zomaar op een dieet gezet worden, hiermee kan de darmwerking afnemen of zelfs stil komen te liggen, hieraan kan een konijn overlijden. Het is ook bij een te dik konijn goed om contact op te nemen met de dierenarts en hiermee te overleggen wat een goede methode is om het konijn te laten afvallen. Iets wat je altijd zelf al kunt proberen is om het konijn meer te laten bewegen. Zet het hok vaker open of plaats het konijn buiten in de ren. Door meer beweging zal een konijn ook afvallen.

Geen opmerkingen: