Vanaf wanneer kun je een konijn steriliseren?

Konijnen zijn gezelschapsdieren die eigenlijk met meerdere tegelijk gehouden dienen worden. Het houden van konijnen gaat het best met een vrouwtje (voedster) en een mannetje (rammelaar). Echter wil je natuurlijk niet dat je straks met een heel konijnennest zit, om die reden kun je konijnen steriliseren.
Daarnaast is het ook beter voor de gezondheid van een konijn, aangezien er minder kans op ziekten is na sterilisatie.

Wanneer kun je een konijn steriliseren?

Bij mannetjes konijnen (rammelaars) is er sprake van castratie, bij vrouwtjes konijnen is er sprake van sterilisatie. Deze ingreep kan uitgevoerd worden wanneer het konijn 4 tot 5 maanden oud is.

Voordelen van sterilisatie bij voedsters

  • Sterilisatie voorkomt schijnzwangerschappen
  • Het voorkomen van ongewenste nakomelingen
  • Het voorkomt hormonale problemen
  • Het voorkomen van baarmoederontstekingen of baarmoedertumoren
  • Sterilisatie hebt om agressiviteit of dominant gedrag bij vrouwelijke konijnen tegen gaan. 

Voordelen van castratie bij rammelaars

  • Castratie helpt agressiviteit naar mensen en / of andere dieren  tegen te gaan, vooral als de mannetjes konijnen seksueel actief worden. Dan kunnen ze erg agressief worden naar soortgenoten, andere dieren of de baasjes.
  • Voorkomt ongewenst sproeien in huis, om het territorium af te bakenen.
  • En castratie voorkomt dat er ongewenst voor nakomelingen wordt gezorgd. Let wel op, gecastreerde konijnen kunnen 2 weken na castratie nog voor nakomelingen zorgen.

Prijs voor castratie of sterilisatie

Het is redelijk prijzig om een konijn te laten steriliseren of castreren, zeker wanneer je het in verhouding met de aanschafprijs van een konijn gaat bekijken. Echter is deze ingreep in sommige gevallen noodzakelijk en is het beter voor de gezondheid van een konijn. De prijs voor deze ingreep ligt tussen de 35 en 60 euro. Daarbij is het afhankelijk van het gewicht van het konijn, dit bepaald namelijk de hoeveelheid en de zwaarte van het narcose middel.

Geen opmerkingen: