Overweeg je om een konijn aan te schaffen?

Als je overweegt een konijn aan te schaffen, denk dan goed na. Het komt vaak voor dat een konijn wordt aangeschaft in een opwelling. Na een paar weken is het konijn niet meer interessant en wordt deze weer weggedaan. Wanneer je een konijn naar een asiel brengt, dan moet je er voor betalen. Hierdoor laten veel mensen het konijn ook gewoon los in het bos. Echter loopt dit vaak verkeerd af omdat de konijnen die je koopt in de dierenwinkel niet gewend zijn om in het wild te overleven. Om te voorkomen dat konijnen onnodig aan hun lot overgelaten worden is het aan te raden om de volgende vragen te stellen voordat je daadwerkelijk een konijn aanschaft.

Waarom wil je een konijn?

De belangrijkste vraag die je moet stellen is waarom je een konijn wilt aanschaffen. Is dat bijvoorbeeld omdat je kinderen hebt die graag een huisdier willen? Of omdat je een gezelschapsdier wilt? Als dit redenen zijn om een konijn aan te schaffen dan is het prima! Wil je een konijn omdat anderen ook een konijn hebben? Dan raden we je aan om er nogmaals over na te denken. Een konijn blijft immers een dier dat gemiddeld 6 tot 12 jaar blijft leven en in die tijd moet je er wel goed voor zorgen.

Wat verwacht u van het konijn?

Een tweede vraag die je moet stellen voordat je een konijn koopt is wat je ervan verwacht. Denk je dat een konijn alleen maar in een konijnenhok zit? Nou dan heb je het mis! Een konijn heeft voldoende ruimte nodig om te bewegen. Een ren is bijvoorbeeld belangrijk of een tuin die goed is afgerasterd. Wil je dat een konijn ook goed tam te maken is en los in de kamer kan lopen? Dan is het belangrijk om goed naar de eigenschappen van het konijnenras te kijken. 

Wie gaat het konijn verzorgen?

Tot slot moet het konijn verzorgd worden, wie gaat deze zorg op zich nemen? Een konijn heeft iedere dag vers water, hooi en biks nodig. Daarnaast moet het hok minimaal twee keer per week verschoond te worden. Dit kan natuurlijk vergemakkelijkt worden door gebruik te maken van een konijnentoilet, maar dan is het wel belangrijk dat het konijn zindelijk is. Tot slot is het nog belangrijk om te kijken hoeveel een konijn maandelijks kost.

Heb je eenmaal besloten om toch een konijn aan te schaffen? Dan is het belangrijk om te weten waarop je moet letten tijdens de aanschaf van een konijn.

Geen opmerkingen: