Meedoen aan konijnenshows

Wist je dat je met een raskonijn mee kunt doen aan een konijnenshow? Net zoals bij andere dieren zoals honden en vogels bestaan er voor konijnen ook shows. Wanneer je een raskonijn hebt dan kun je meedoen aan dergelijke shows. Hiervoor kun je je met je konijn doorgaans tegen een kleine vergoeding inschrijven.

Wat te doen voor konijnenshows?

Het is belangrijk dat je je konijn heel erg goed presenteert bij konijnenshows. Dit houdt in dat de vacht er netjes en verzorgd uit moet zien. Verder wordt bij konijnenshows gelet op het gewicht van het konijn, de stand en lengte van de oren, de ogen en vorm van de kop en de poten. Verder zal de keurmeester letten op de lichaamsbouw van het konijn of deze wel voldoen aan de voorschriften van het konijnenras. Ook is de kleur van de vacht erg belangrijk. Bepaalde rassen komen enkel is een bepaalde kleurstelling voor, is de kleur afwijkend dan is het geen zuiver raskonijn.

Trainen voor de konijnenshow

Wanneer je daadwerkelijk met je konijn wilt deelnemen aan konijnenshows dan is het belangrijk om te oefenen op de zitpositie van het konijn. Tijdens een konijnenshow zal de keurmeester het konijn op een platte tafel plaatsen, het konijn mag dan niet gaan liggen. Het konijn moet een alerte houding aannemen waarbij de oren gespitst zullen zijn. Dit moet het konijn uiteindelijk zelfstandig doen, zonder een commando. Dit omdat je als eigenaar zelf niet aanwezig bent tijdens de keuring, de keurmeester zal het konijn eigenhandig op de keurtafel zetten, zonder bijzijn van de eigenaar. Dit is om partijdigheid te voorkomen.

Welke konijnen zijn goed te gebruiken voor shows?

Wanneer je al eens bij een konijnenshow bent geweest, dan zul je wellicht zijn opgevallen dat bepaalde konijnenrassen meer voorkomen bij shows dan andere konijnenrassen. Dit heeft te maken met de alerte houding moeten aannemen tijdens de keuring, veelal worden hier konijnen met een fel/temperamentvol karakter voor gekozen. Aangezien deze konijnen al sterk alerte houding hebben is het gemakkelijker om de houding voor de keuring aan te nemen. Konijnenrassen die veel gebruikt worden voor konijnenshows zijn de Klein Zilver en de Belgische Haas. Ook zijn er shows voor de Franse hangoor en de Duitse hangoor, bij deze shows hoeven de konijnen natuurlijk niet de oren te spitsen aangezien dit hangoor konijnen zijn.

Geen opmerkingen: