Konijnen en elektriciteitskabels

Konijnen vinden elektriciteitskabels vaak erg interessant, ze bijten er vaak in. Dit komt mogelijk doordat er een geur aan de elektriciteitskabels zit die konijnen erg lekker vinden. Maar het is natuurlijk niet gewenst en zeker niet zonder gevaar dat een konijn aan een elektriciteitskabel knaagt, er kan namelijk stroom op het snoer staan. Wanneer een konijn kabel doorknaagt waar stroom op staat kan het ernstige, zelfs dodelijke gevolgen hebben. In dit artikel zullen we toelichten wat je kunt doen om je konijn zo goed mogelijk te beschermen tegen het krijgen van een schok van een elektriciteitskabel.


Bescherm je konijn tegen een elektrische schok

Voorkomen is beter dan genezen luidt een oud spreekwoord, werk je snoeren zo goed mogelijk weg. Zelf konijnen die normaal nooit omkijken naar een elektriciteitskabel kan in de verleiding komen om eraan te knagen. Er zijn kabelgootjes verkrijgbaar waarmee je kabels weg kan werken. Ook kun je ervoor zorgen dat je konijn niet bij snoeren in de buurt kan komen door de doorgang te blokkeren voor je konijn.

Heeft je konijn een snoer te pakken?

Is het je konijn ondanks al de genomen voorzorgsmaatregelen toch gelukt om aan een snoer te knagen? Dan mag je blij zijn dat het nog vrolijk door de kamer huppelt. Het kan namelijk ook ernstig aflopen. Wanneer een konijn een snoer doorknaagt waar stroom opstaat dan kan het een schok krijgen. Door deze elektrische schok verstijven de spieren van het konijn, waardoor deze de kaak niet meer kan bewegen. Het gevolg is dat het konijn onder stroom blijft staan. Hierdoor kan het hartritme verstoord raken, (inwendige) brandwonden oplopen, bewusteloos raken of een hersenverlamming krijgen. In het laatste geval zal het konijn overlijden. Mocht je het door hebben dat je konijn onder stroom staat, raak in geen geval het konijn met blote handen of metalen voorwerpen aan wanneer deze onder stroom staat, hierdoor kun je zelf ook een elektrische schok krijgen. Zorg er altijd eerst voor dat je de kabel waar het konijn de elektrische schok van krijgt wordt lamgelegd. Dit kun je doen door de stekker uit het stopcontact te trekken of in de meterkast de groep uit te schakelen. Pak vervolgens een houten stok (bijvoorbeeld een pollepel of een bezemsteel) en probeer het snoer uit de bek van het konijn te halen, dit kan soms lastig gaan wanneer het konijn last heeft van verlammingsverschijnselen in de kaak, maar het is zeker niet onmogelijk. Is dit gelukt en leeft het konijn nog? Dan is het zeker aan te raden om even langs een dierenarts te gaan om het konijn te laten onderzoeken.

Geen opmerkingen: