Help! Mijn konijn sloopt alles

Heb je een konijn die veel sloopt? Grote kans dat het komt doordat het zich verveelt. Een konijn is van nature tussen zonsopkomst en zonsondergang actief. Dan gaan konijn zoeken naar eten, spelen ze en graven ze holen. Dit zijn allemaal activiteiten waarbij konijnen energie mee verbranden. Maar wanneer een konijnen gehouden worden als huisdier, dan zitten zij dikwijls gedurende lange tijd vast in een hok en kunnen zij de energie niet goed kwijt. Zeker wanneer er maar 1 konijn wordt gehouden, dan is de kans aanwezig dat het een probleemgedrag ontwikkeld en gaat slopen.

Sloopgedrag voorkomen

Je kunt sloopgedrag voorkomen door het konijn voldoende bewegingsruimte te geven óf een speelmaatje (tweede konijn) aan te schaffen. Om ervoor te zorgen dat een konijn voldoende kan bewegen kun je het gedurende een lange tijd in de tuin laten lopen, mits het konijn niet kan ontsnappen en deze omgeving veilig is.
Hierdoor kan het konijn lekker bewegen, springen en rennen zodat het zijn energie kwijt kan. Hierdoor zal het minder of zelfs stoppen met het sloopgedrag. Daarnaast kun je een aantal speeltjes voor het konijn aanschaffen, zodat je kunt leren aan het konijn waar zij wel aan mag knagen. Een hooitunnel is bijvoorbeeld een ideaal speeltje voor het konijn, hier kan het doorheen lopen en eraan knagen. Na verloop van tijd zul je merken dat het konijn niet meer aan andere dingen knaagt, omdat het zijn behoefte kan botvieren op de knaagtunnel.

Geen opmerkingen: