Konijnen en konijnenkeutels

Net zoals mensen moeten ook konijnen poepen, dit zijn de konijnenkeutels. Maar wist u dat konijnen de konijnenkeutels ook voor andere doeleinden gebruikten? En ook aan de konijnenkeutels is af te zien of het konijn gezond is of dat het bijvoorbeeld teveel vocht binnen heeft gekregen. Dit artikel zal gaan over de functionaliteiten van konijnenkeutels.

Konijnenkeutels als afbakening

Een konijn is een dier dat zijn territorium afbakent, hiervoor gebruikt het zijn kliertje onder zijn bek maar ook de konijnenkeutels. Let maar eens op wanneer je een konijn hebt, de keutels zullen veelal rond het hok, om de kooi en bijvoorbeeld het konijnentoilet liggen. Dit is puur om zijn territoriale grenzen aan te geven. Ook zul je merken dat deze konijnenkeutels sterker ruiken dan de normale konijnenkeutels.

Konijnen keutelen van opwinding

Ook wanneer een konijn opgewonden raakt zal het meer gaan keutelen, dit is om aan te geven dat het opgewonden is. Let maar eens op wanneer het konijn bijvoorbeeld een nieuw speeltje krijgt of een ander konijn erg leuk vindt, dan zal het konijn een stuk meer gaan keutelen dan normaal.

Keutels van een gezond konijn

Een gezond konijn heeft harde en droge keutels, deze keutels ruiken ook niet erg sterk. Wanneer een konijn verkeerd voedsel heeft gehad of veel vocht binnen heeft gekregen dan zullen de keutels een stuk plakkeriger zijn. Wanneer je dat waarneemt bij een konijn dan zul je het in eerste instantie meer hooi moeten geven, na verloop van tijd zul je merken dat de keutels weer droger van structuur worden. Wel is het zo dat konijnen doorgaans in de ochtend een paar keutels hebben die anders zijn structuur, deze zullen zij doorgaans ook opeten aangezien hier nog voedingsstoffen inzitten, dit zijn de zogeheten nachtkeutels.

Geen opmerkingen: