Vlooien bij konijnen

Laatst ontvingen wij een vraag van een lezer van ons blog, de vraag luidde of je bij de aanschaf van een konijn een vlooienkam moest kopen. Anders geformuleerd komen vlooien voor bij konijnen? In dit artikel zullen we daar antwoord op geven.

Vlooien bijna nooit bij konijnen

Een vlooienkam is vrijwel altijd overbodig wanneer je een konijn houdt, zeker wanneer je het konijn binnen houdt is een vlooienkam overbodig. Doordat konijnen eigenlijk alleen binnen het hok en ren verblijven is de kans klein dat ze vlooien krijgen. De vlooien die konijnen kunnen krijgen worden meestal overgebracht door andere (huis)dieren. De meest voorkomende vlooien bij konijnen zijn kattenvlooien, aangezien deze dieren meestal ongewenst in de tuin en bij het konijnenhok kunnen komen.

Wanneer konijnen vlooien hebben dan is het zaak om in te grijpen

Vlooien veroorzaken bij konijnen net zoals bij andere dieren jeuk, dit komt doordat de vlo bijt en daarbij zijn speeksel in de huid spuit. Het speeksel van de vlo voorkomt dat de wond gaat bloeden. Echter geeft de beet van de vlo irritatie en daardoor jeukt het. Wanneer je ziet dat je konijn erg veel krabt en onrustig is, dan is het belangrijk om het konijn te controleren op vlooien, dat kan met een vlooienkam. Ook is het mogelijk om preventief je konijn te behandelen tegen vlooien, daar zijn druppeltjes voor te krijgen die je op de huid kunt aanbrengen. Enkele middelen die goed te gebruiken zijn bij konijnen met vlooien zijn de anti-vlooienmiddelen van Stronghold en Advantage.

Myxomatose door vlooien  

Vlooien kunnen de konijnenziekte myxomatose verspreiden, hoewel de verspreiding van deze konijnenvlooien vooral bij wilde konijnen voorkomt, is het wel belangrijk om te weten dat de gevolgen van vlooien dodelijk kunnen zijn voor uw konijn, ze kunnen er myxomatose van krijgen en indien het konijn niet inge├źnt is voor myxomatose is deze konijnenziekte in veel gevallen dodelijk.
De vlo legt haar eitjes in het nest van het konijn waar het lekker vochtig is. De vlooienlarven overleven namelijk alleen bij vochtige omstandigheden, bij een vochtigheidsgraad van meer dan 50%. De vlooienlarven voeden zich met uitwerpselen van de volwassen vlooien die rijk zijn aan bloed en suiker.

Geen opmerkingen: