Konijnenhok bouwen? Volg deze aanwijzingen!

Wanneer je een konijn aanschaft heb je natuurlijk ook een hok nodig waar je het konijn in onderbrengt. Het maakt niet uit of je het konijn binnen of buiten houdt, je hebt altijd een konijnenhok nodig. Binnen zal het doorgaans gaan om een open hok met een plastic onderbouw en een traliewerk. Konijnenhokken voor buiten zijn vaak van hout in combinatie met een traliewerk, echter zijn er ook konijnenhokken die geheel uit kunststof vervaardigd zijn. Hoewel de konijnenhokken die je kunt kopen prima zijn, kan het voorkomen dat je zelf een groter of een praktischer konijnenhok wilt. Die kun je zelf prima maken, alleen moet je wel oppassen welk materiaal je hiervoor gebruikt. Dat gaan we in dit artikel benoemen.

Zelf een konijnenhok bouwen: houd rekening met het ontwerp en de plaatsing van het konijnenhok

Of je er nu voor kiest om een konijnenhok zelf te maken of er een te kopen, de plaatsing van het konijnenhok is in beide gevallen belangrijk. Zorg er altijd voor dat het konijnenhok beschut staat. Dit voorkomt dat je konijnenhok snel gaat rotten én zorgt ervoor dat je konijn niet direct bloot komt te staan aan wind en andere weersinvloeden. Je kunt het konijnenhok bijvoorbeeld met een kant tegen een muur of schutting zetten. Wil je zelf een konijnenhok bouwen? Dan kun je bouwtekeningen zoeken op het internet of zelf een leuk ontwerp samenstellen.

Zelf een konijnenhok bouwen: Houd rekening met de afmeting van het konijnenhok

Een tweede belangrijke factor is de afmeting van het konijnenhok, een konijn moet er vrij in kunnen bewegen. Zorg er dus voor dat het konijnenhok voldoende groot is voor je konijn ook als deze volgroeid is. Een konijn heeft minimaal 1 vierkante meter nodig om te kunnen leven.

De plaats waar het konijnenhok moet komen te staan moet voldoende groot zijn. Dit om eventueel een ren om het konijnenhok te kunnen bouwen. Houdt circa 50 tot 100 centimeter aan aan weerskanten van het konijnenhok, zodat je er gemakkelijk bij kunt om je konijn te verzorgen.

Hierbij is het handig om de bovenzijde van het konijnenhok scharnierend te maken, zodat je van bovenaf het hok kunt verschonen. Mocht je niet genoeg ruimte in je tuin hebben, dan kun je er ook voor kiezen om je konijnenhok in de hoogte op te bouwen.

Sommige konijnenhokken hebben meerder verdiepingen en hier kan een konijn door een schuin geplaatst plankje naar een andere verdieping klimmen. Let hierbij wel op dat de verdiepingen voldoende hoog zijn, een konijn moet rechtop op zijn achterpoten kunnen staan. Tot slot moet het dak 25 tot 30 centimeter uitsteken ten opzichte van de rest van het konijnenhok, dat voorkomt namelijk dat het inregent tijdens een flinke stortbui.

Zelf een konijnenhok bouwen: de materialen voor het ultieme konijnenhok

Het is natuurlijk belangrijk dat je duurzame en konijnvriendelijke materialen gebruikt. Maak je een hok van hout, dan is het aan te raden om de randen te voorzien van metalen hoekstrips, deze zijn bij een bouwmarkt prima te verkrijgen. De houtsoorten die geschikt zijn voor het maken van konijnenhokken zijn betonplex, vurenhout, hardhout en multiplex.

Daarnaast moet je als plateau of bodem altijd kiezen voor een vloeistofdichte plaat, anders kan de urine van het konijn er intrekken waardoor er een slechte onhygiënische situatie ontstaat. Om het hout hiertegen te behandelen kun je ervoor kiezen om het hout te behandelen met beits of verf.

Let hierbij wel op dat dit goed is gedroogd voordat je de konijnen erin laat. Een andere oplossing voor de bodem van het konijnenhok is een plexiglas plaat of een kunststof plaat, dit is waterdicht en heeft verder geen nadelige bijwerkingen ten opzichte van hout.

Zelf een konijnenhok bouwen met een tekening?

Zoals eerder in dit artikel al duidelijk werd is het best moeilijk om een goed konijnenhok te bouwen. Het is daarom aan te raden om eerst goede bouwtekeningen te hebben voordat je begint met het bouwen van een konijnenhok.

Voor enkele tientjes kun je mooie en duidelijke bouwtekeningen van hoge kwaliteit verkrijgen die je enorm gaan helpen bij het bouwen van een degelijk konijnenhok. Deze bouwtekeningen zijn van hoge kwaliteit en er staat duidelijk toegelicht hoe je het perfecte konijnenhok kunt bouwen.
Zelf een konijnenhok bouwen
Bouwtekening konijnenhok
De bovenstaande bouwtekening is afkomstig uit het bouwtekeningen pakket van Fred Schouten. Dit bouwtekeningen pakket zit vol met 10.000 bouwtekening! Je vind er onder andere bouwtekeningen van hoekbanken, konijnenhokken, tuinhuisjes, speelgoed en nog veel meer!

Ook vind je erg veel verschillende variaties op verschillende bouwtekeningen. Stel je eens voor dat je voortaan voor ieder doe-het-zelf project altijd over de juiste bouwtekeningen beschikt. Je weet dan altijd waar je moet beginnen en wat je nodig hebt. Dit scheelt je natuurlijk veel tijd, geld en energie. Mij heeft het in ieder geval al enorm veel geholpen en ik weet zeker dat jij het ook enorm handig vind!

10.000 bouwtekeningen, waaronder konijnenhokken

Zeker als je zelf een konijnenhok gaat maken is het verstandig om over de juiste bouwtekeningen te beschikken. Een konijnenhok maken is best moeilijk als je niet weet waar je moet beginnen en hoe die in elkaar steekt.

Als je over juiste bouwtekeningen beschikt, maakt dat het direct een stuk handiger! Daarom wil ik je echt aanraden om de 10.000 bouwtekeningen van Fred Schouten te downloaden.

Fred is al jarenlang een gepassioneerd klusser en heeft al honderden (zo niet duizenden) klussers geholpen. Je kunt hem ook altijd om hulp vragen. Klik hier om naar de website van Fred Schouten te gaan >> Ik wens je in ieder geval alvast veel klusplezier toe met het maken van je eigen konijnenhok!

Geen opmerkingen: