Een nieuw konijn kopen - waar op letten?

Regelmatig ontvangen wij vragen van bezoekers over het aanschaffen van een nieuw konijn. Waar kun je het best een konijn kopen? Waar moeten we op letten wanneer we een konijn kopen? Wat moet je doen wanneer je een konijn hebt gekocht? Dat zijn vragen die wij regelmatig voorbij zien komen, in dit artikel zullen we antwoord geven op deze vragen.

Waar kun je het best een konijn kopen?

Wanneer je besluit om een konijn te kopen dan zijn er drie goede opties;
1. Konijn kopen bij een dierenspeciaalzaak
2. Konijn kopen bij een fokker
3. Konijn adopteren uit een asiel of konijnenopvang

Bij deze opties heb je vrijwel altijd 'garantie', dit wil zeggen dat er binnen bijvoorbeeld één maand iets mis is met het konijn je terug kunt komen en een ander konijn kunt uitzoeken. Dit is bijvoorbeeld wanneer het konijn komt te overlijden of wanneer het ziek wordt.

Er zijn ook particulieren die konijnen aanbieden via websites zoals Marktplaats, echter kan dit minder betrouwbaar zijn aangezien je geen garantie hebt wanneer er iets is met het beestje. Wel liggen de prijzen hier doorgaans lager dan bij de opties met garantie.

Waar moeten we op letten wanneer we een konijn kopen?

Wanneer je een konijn gaat kopen dan is het verstandig om wat lekkernijen mee te nemen. Neem bijvoorbeeld wat rozijnen mee en test het konijn of deze goed eet. Daarnaast moet het konijn levendig zijn, wordt het bijvoorbeeld wild als het dier wordt opgepakt? Of houdt deze zich erg slapjes. In het laatste geval kan het konijn ziekjes zijn. Ziet de vacht van het konijn er goed uit? Straalt de vacht of heeft het kale plukken? Wanneer de vacht straalt is het een teken dat je met een gezond beestje te maken hebt. Bekijk de keutels van het konijn, vaak ligt er wel wat konijnenpoep in het hok waar het konijn verblijft. Zijn de keutels droog en mooi rond, dan is de structuur goed. Dit houdt meteen in dat het konijn een goed werkend darmstelsel heeft. Tot slot moet je goed letten op de nagels, de tanden en de oren van het konijn. Zijn de tanden lang? Dan kan het zijn dat het konijn problemen heeft met het gebit, zijn de nagels lang dan kan het zijn dat het konijn hier later last van ondervindt, hoewel je de nagels ook eenvoudig kan knippen. De oren moeten mooi schoon zijn, dit is een teken dat het konijn zichzelf wast en dat het konijn geen last heeft van oormijt.

Het is tevens verstandig om te vragen of het konijn de entingen al heeft ontvangen voor myxomatose en VHD. Dat zijn entingen die de naarste konijnenziekten voorkomen.

Wat moet je doen wanneer je een konijn hebt gekocht?

Het is verstandig om het konijn door een dierenarts te laten controleren en indien dit nog niet gedaan is te laten enten. Bij de meeste dierenartsen betaal je hier ongeveer 25 euro voor. Wanneer je thuis bent aangekomen met hier dier dan doe je er verstandig aan om het konijn te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Plaats het konijn in zijn nieuwe konijnenhok en laat het gedurende 2 á 3 dagen met rust. Ga in de buurt van het hok zitten en praat rustig tegen het konijn. Na deze acclamatiesessie kun je geleidelijk aan beginnen met het konijn te laten wennen aan aanrakingen en je handen, daarover meer in het artikel over tam maken van je konijn.

Geen opmerkingen: