Het konijn en haar jongen

Wist je dat een konijnenmoeder maar 5 minuten per dag naar haar jongen omkijkt? De konijnenmoeder komt enkel voor de voeding even terug naar haar jongen. Dagelijks heeft de konijnenmoeder slechts 2x contact met haar jongen. 's avonds 1x en in de ochtend 1x, in deze tijd worden haar jongen gevoed.

De konijnenmoeder

Overdag is de konijnenmoeder weg, dan zorgt ze ervoor dat zij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om haar jongen te voeden. Het moederkonijn komt vervolgens in de avond terug naar haar jongen om deze te voeden. Dit gebeurt altijd als volgt; het moederkonijn gaat boven haar jongen staan en deze zuigen melk uit de tepel, eigenlijk net zoals bij de mens. Tijdens het voeden liggen de babykonijnen op de rug.

Het konijnennest

Wanneer moeder konijn de gehele dag weg is, kan zij haar jongen niet warm houden. Hiervoor maakt het moeder konijn een nest. Dit nest wordt gemaakt met stro, hooi en konijnenhaar. De jongen kruipen op het nest gedurende de tijd dat moeder konijn weg is. Zo worden ze lekker warm gehouden.

De zwangerschap van een konijn

De zwangerschap duurt bij konijnen slechts 4 weken, nadat moeder konijn haar jongen heeft geworpen is zij direct weer vruchtbaar. Dus iedere 4 weken kan er een nieuw nestje met konijnen geboren worden.

Geen opmerkingen: