Help, mijn konijn is gestorven

Een konijn heeft een levensverwachting van circa 10 jaar. Aangezien wij mensen veel ouder worden is het logisch dat we het konijn overleven. Op een dag zul je dus een overleden konijn aantreffen, dit is natuurlijk een onplezierige en verdrietige gebeurtenis - zeker wanneer je het konijn al jaren hebt. Maar wat moet je doen met het overleden konijn? En wat kun je opnieuw gebruiken wanneer je een ander konijn aankoopt? Daarover meer in dit artikel

De doodsoorzaak bepalen

Het is belangrijk om de doodsoorzaak te bepalen wanneer je een dood konijn aantreft, wanneer het konijn bijvoorbeeld is overleden aan VHS of Myxomatose dan kan het erop duiden dat er een plaag actief is in jouw regio. Wanneer je meerdere konijnen houdt dan kunnen deze ook overlijden aangezien deze konijnenziekten erg besmettelijk zijn. Een konijn dat is overleden aan VHS of Myxomatose heeft vaak een bloeding uit de neus. Een konijn dat aan ouderdom is overleden of bijvoorbeeld een hartstilstand heeft gehad, ligt stokstijf in het hok. Ook zou je met het konijn naar een dierenarts kunnen gaan om de doodsoorzaak te bepalen.

Waaraan overlijden konijnen?

Konijnen kunnen overlijden aan konijnenziekten, zoals VHS en Myxomatose. Ook kan het zijn dat een konijn ergens van geschrokken is en als gevolg daarvan een hartstilstand heeft gekregen. Ook kunnen konijnen overlijden doordat ze iets verkeerds hebben gegeten.

Wat kun je opnieuw gebruiken?

Nadat het konijn is overleden wil je waarschijnlijk weer een nieuw konijn, want je hebt immers konijnenspullen. Zoals een konijnenhok, een voerbak, drinkflessen etc. Maar wat kun je daarvan gebruiken? Het antwoord is niet meteen te geven, dat is namelijk afhankelijk van de doodsoorzaak van het konijn. Wanneer het konijn is overleden aan een ziekte, zoals VHD of Myxomatose dan kun je eigenlijk het eerste half jaar de spullen niet gebruiken, omdat dan de bacteriën nog aanwezig zijn. De kans dat het nieuwe konijn dan óók ziek wordt is groot. Echter wanneer het konijn aan ouderdom is overleden, dan is het met alcohol of Dettol reinigen van het konijnenhok (mits deze een plastic onderbak heeft, bij een houten hok is de kans aanwezig dat de bacteriën in het hout trekken) voldoende. Je kunt dan het nieuwe konijn er zonder problemen weer in dit konijnenhok houden.
Het is wel aan te raden om het voerbakje en de drinkfles opnieuw aan te schaffen.  

Waar laat je het overleden konijn?

Wat doe je met het konijn dat is overleden? Waar laat je het lichaam van het dode dier?
In veel gemeenten kun je het dier naar de milieustraat brengen, hier hebben zij doorgaans een speciale bak voor dode dieren. Ook is het mogelijk om het konijn bij een dierenarts achter te laten.
Een derde mogelijkheid is om het overleden konijn naar een dierencrematorium te brengen. Tot slot kun je ervoor kiezen om het konijn te begraven. Wanneer je het dode konijn naar een dierenarts, de milieustraat of een dierencrematorium brengt is het verstandig om het dier in een oude doek te wikkelen óf in een doos te stoppen.

Geen opmerkingen: