Konijnen hebben een gevoelig gehoor

Konijnen hebben een erg gevoelig gehoor, ze horen ongeveer 30 keer beter dan wij als mensen.
In het wild is het gehoor voor een konijn erg belangrijk, hierdoor horen zij vijanden aankomen of andere konijnen waarschuwen als er gevaar dreigt. Een konijn gaat namelijk stampen als deze bang is. Omdat het gehoor van een konijn erg gevoelig is mag je ook nooit schreeuwen tegen een konijn.

Het gehoor van een konijn

De oren van konijnen zijn erg belangrijk, hiermee kunnen zij geluiden opvangen. Zodat zij op tijd kunnen vluchten voor gevaren. Het is ook erg slecht als je tegen een konijn gaat schreeuwen om deze te straffen. Hierdoor kan een konijn doof worden.

Konijnen en harde geluiden

Zoals hierboven ook al duidelijk werd is het gehoor van konijnen erg belangrijk en gevoelig. Wanneer je bijvoorbeeld het geluid van de radio of televisie hard aan zet, zul je merken dat een konijn doorgaans wegkruipt in een voor hem veilige schuilplek. Dit is iets waar zij zich veilig in voelen van nature kruipt een konijn weg in een konijnenhol. Dus zodra je dit schuilgedrag bij een konijn opmerkt, zorg dan meteen ervoor dat het geluid zachter wordt gezet. Hierdoor zal het konijn minder angstig worden en weer tevoorschijn komen. Echter zijn er situaties waarop je de controle niet hebt over het harde geluid. Denk bijvoorbeeld aan oud en nieuw of tijdens een (buurt)feest.
Ook met bijvoorbeeld oud en nieuw is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het konijn een veilige schuilplaats heeft in zijn/haar hokje. Mocht je konijn toch iedere keer schrikken van een knal is het verstandig om 2 รก 3 dagen van te voren je konijn te trainen door iedere dag de radio aan te zetten en het volume op te bouwen tot het konijn schrikt. Na een tijdje zul je merken dat het konijn gewend is aan het geluid en zal het niet meer overal van schrikken. Mocht dit niet merken dan is er nog een middeltje waardoor het konijn versuft wordt, echter is dit een middel dat in uiterste nood gebruikt mag worden.

Geen opmerkingen: