Weet u wat uw konijn bedoeld?

Konijnen communiceren door geluiden te maken. Door geluiden te maken geeft een konijn aan of deze zich prettig voelt, angstig is of pijn heeft. Echter doordat een konijn niet kan praten weten zijn baasjes niet altijd wat bedoeld wordt. In dit artikel wordt aangegeven welke geluiden voorkomen bij konijnen en wat de betekenis is.

Geluiden die horen bij een vrolijk konijn

Vrolijke konijnen zijn te herkennen aan knarsen met de tanden en klikgeluiden. Soms maken konijnen ook een soort spinnend geluid wat we bijvoorbeeld van een kat kennen. Wanneer het konijn deze geluiden maakt en erg energiek is, door bijvoorbeeld binky's te maken. Dan is uw konijn tevreden. Ook zal een konijn dat tevreden is languit gaan liggen en zich gaan wassen.

Wat is een binky?
Een binky is een sprong in de lucht, hierbij kunnen konijnen soms wel om hun as draaien. Dit doen konijnen terwijl ze rennen. Een binky is te herkennen aan een sprong in de lucht waarbij het konijn zijn kop en het lichaam de andere kant op laat bewegen.

Geluiden die horen bij een angstig konijn

Een konijn dat angstig is zal doorgaans gaan stampen met de achterpoten, hiermee waarschuwt het konijn soortgenoten voor gevaar. Ook kan een konijn gaan gillen om zijn angst duidelijk te maken. Ook kan het konijn om zichzelf te beschermen gaan grommen, hiermee probeert het vijanden bang te maken, zodat deze zullen vluchten. Een ander geluid dat een konijn kan maken is het knarsen met de tanden. Echter is de lichaamstaal van een angstig konijn anders dan die van een vrolijk konijn, hierdoor kunt u een angstig konijn en een vrolijk konijn onderscheiden. Een angstig konijn dat gaat knarsen uit angst heeft daarbij wijd openstaande ogen. Een laatste geluid dat voorkomt bij een angstig konijn is dat deze gaat niesen, dit komt vooral voor bij konijnen die stress ervaren.

Geluiden die horen bij een ziek konijn

Een konijn dat ziek is kan gaan knarsen met de tanden, dit is een teken dat het beestje pijn heeft. Daarnaast zal het konijn minder actief zijn en ingedoken in een veilig hoekje gaan zitten.
Geluiden die bij een agressief konijn horen
Een konijn dat agressief is zal gaan grommen of gaan stampen, hiermee probeert het aan te geven dat zijn vijand uit zijn buurt moet blijven.


Nu u de betekenis weet van alle geluiden die een konijn kan maken kunt u beter met het konijn communiceren. Hierdoor weet u precies wanneer het konijn zich prettig voelt of wanneer deze angstig is of pijn heeft.

Succes met de opvoeding van het konijn!

Geen opmerkingen: