Konijnen aan elkaar koppelen

Konijnen leven van nature in een groep waarbij ze met elkaar optrekken, tevens houden de konijnen elkaar in de gaten. Wanneer er bijvoorbeeld gevaar dreigt waarschuwen ze elkaar.
Hoewel konijnen zich graag in alle vrijheid voortbewegen, is het konijn inmiddels uitgegroeid tot een populair in Europa en Amerika. Hierbij leven konijnen vaak in (te kleine) hokken en hebben zij een eenzaam voortbestaan. Wanneer consumenten meerdere konijnen willen houden gaat dit soms mis.
Soms ligt het probleem bij een gebrek aan ruimte, konijnen hebben de ruimte nodig minimaal één vierkante meter per konijn (bij kleinere soorten). Doordat konijnen deze ruimte krijgen, kunnen zij er hun territorium van maken. Niet ieder konijnensoort past bij elkaar maar ook is er een probleem tussen de geslachten.

Welke konijnen gaan goed met elkaar om?

Over het algemeen kunnen konijnen met dezelfde karaktereigenschappen het goed met elkaar vinden, hoewel het beter is om konijnen te houden van hetzelfde soort. Een ander belangrijk aspect is dat de konijnen zo vroeg mogelijk bij elkaar gezet dienen te worden, hierdoor wennen ze aan elkaar en denken ze dat zij  'familie' zijn van elkaar.
Nog beter zou zijn als u alvorens u een konijn aanschaft bedenkt dat u één of meerdere konijnen wilt houden, wanneer u meerdere konijnen wilt houden kunt u ze namelijk beter uit hetzelfde nest kopen dan zijn de konijnen al aan elkaar gewend. Deze combinatie gaat in de meeste gevallen goed.

Konijnen koppelen en het geslacht

Uit ervaring is het gebleken dat konijnen eenvoudig gekoppeld kunnen worden als deze aan de bovenstaande eisen voldoen, daarnaast speelt het geslacht een belangrijke rol.
Hieronder zal worden beschreven welke combinatie wel/niet goed gaan tijdens het koppelen.

Mannetje met vrouwtje (voedster)  
Deze combinatie gaat vrijwel altijd goed, let er echter wel op dat het mannetje (de rammelaar) gecastreerd wordt (indien 'gezinsuitbreiding' niet gewenst is), dit kan al vanaf 4 - 5  maanden.

Mannetje (rammelaar) samen met mannetjes
Deze combinatie gaat over het algemeen goed.

Vrouwtje samen met vrouwtje
Deze combinatie gaat meestal niet goed


Let op:  konijnen kunnen ernstig ziek worden, ent deze daarom altijd in bij de dierenarts.

Geen opmerkingen: