Ziek konijn voorkomen door inenten

Konijnen kunnen net zoals mensen erg ziek worden, het is om deze belangrijk om een konijn twee keer per jaar te laten inenten tegen de gevaarlijkste ziekten voor een konijn. De twee gevaarlijkste ziekten voor konijnen zijn myxomatose en VHD. In dit artikel zal meer worden uitgelegd over deze gevaarlijke konijnenziekten.

Myxomatose
De konijnenziekte myxomatose is in bijna alle gevallen dodelijk voor een niet ingeënt konijn. De inenting voor myxomatose dient twee maal per jaar gegeven te worden aan een konijn. De eerste inenting dient gegeven te worden in het voorjaar (april/mei) de tweede enting vindt doorgaans plaats in het najaar (augustus).
De enting tegen myxomatose kan toegediend worden bij het konijn vanaf 12 weken.
Myxomatose wordt veroorzaakt door vlooien die van wilde konijnen overgebracht worden, verder kan myxomatose overgebracht worden vliegen en muggen.

Hoe myxomatose herkennen?
Wanneer een konijn myxomatose heeft krijgt het enorme dikke bulten rond de ogen en oren. Daarnaast krijgt het konijn rode ogen waardoor het blind wordt (komt doorgaans door de bulten rond de ogen). Ook zal het konijn erg zwak worden en longontsteking krijgen. Zoals al eerder werd aangegeven wordt deze ziekte een niet geënt konijn in bijna alle gevallen fataal.

VHD
Een andere voorkomende en fatale konijnenziekte is VHD, deze ziekte is nog gevaarlijker dan myxomatose. De konijnenziekte VHD is een virus dat verspreid kan worden door muggen, vliegen, andere huisdieren maar ook door uzelf. Een 'drager' van het VHD virus merkt hier zelf niets van echter wanneer de ziekte bij een konijn toeslaat is het in vrijwel alle gevallen binnen twee dagen fataal voor het konijn. Doordat VHD door vrijwel alles wordt verspreid (het virus kan zelfs door de lucht zwermen), is het erg lastig om uw konijn hiertegen te beschermen. Ook konijnen die enkel binnen leven kunnen besmet worden met VHD.
Voor de konijnenziekte VHD bestaat geen medicijn, om deze reden is het voorkomen van deze ziekte erg belangrijk. Een konijn kan al vanaf 8 weken deze ziekte oplopen, het is om deze reden belangrijk om al met acht weken in te enten. De inenting voor VHD dient jaarlijks herhaald te worden. De konijnenziekte VHD is in de zomermaanden het meest voorkomend, om deze reden dient de inenting plaats te vinden in het voorjaar.

Inenten van een konijn
Veel mensen vinden het inenten van een konijn erg duur (soms loopt de inenting met een consult al op tot 35 euro), omdat veel mensen twee konijnen hebben kan het inenten van een konijn flink in de papieren lopen.
Probeer om deze reden met meerdere konijnen tegelijk te laten enten dit zal het enten aanzienlijk goedkoper maken. Sommige dierenartsen hebben speciale konijnen enting dagen waarop ze tegen een gereduceerd tarief konijnen inenten.


Geen opmerkingen: