Help! Mijn konijn haart

De vacht van een konijn past zich continue aan. Dit heeft te maken met de omgeving waarin het konijn zich bevindt. Langharige konijnenrassen zullen logischerwijs meer haren dan hun soortgenoten met een korte haarstructuur. Dit heeft te maken met het feit dat langharige konijnenrassen doorgaans een dichtere haarstructuur hebben. Wat je kunt doen tegen het haren van een konijn wordt in dit artikel duidelijk
Konijnen die haren dienen regelmatig geborsteld te worden. Door het konijn te borstelen verwijder je de overtollige en loszittende haren. Een konijn dat erg haart dient minimaal 1x per week geborsteld te worden.
Ook is hier het konijnenras en de haarstructuur weer van afhankelijk, een konijn met een dichte haarstructuur dient vaker geborsteld te worden dan konijnen met een minder dichte haarstructuur.

Temperatuur en konijnen

Zoals in de inleiding van het artikel al werd beschreven past de vacht van een konijn zich aan, aan de temperatuur waarin het konijn zich bevindt. Zo zal het vacht van het konijn in de winter ook dikker zijn dan in de zomer, omdat de temperatuur in de zomer veel lager ligt. Vergelijk het met de kleding van een mens, in de zomer kleden wij ons ook luchtig en in de winter pakken we ons goed in om zo min mogelijk last te hebben van de kou. Bij konijnen is dit niets anders, de vacht van een konijn past zich iedere keer aan naarmate de temperatuur (sterk) schommelt. Plaats het konijnenverblijf dus in een ruimte waar de temperatuur niet sterk afwijkt. Dit zorgt ervoor dat het konijn niet gedurende het gehele jaar haart.


Konijnenkam


Stress en haren

konijnen kunnen ook gaan haren doordat zij stress hebben. Dit kan komen doordat zij zich eenzaam vinden, konijnen zijn dieren die van nature in een groep leven en eigenlijk moet ieder konijn een maatje hebben.
Wanneer dit niet het geval is kunnen konijnen gestrest raken waardoor zij haren verliezen.
Ook al geef je nog zoveel aandacht aan je konijn, het dier voelt zich eenzaam omdat jij als mens niet met het konijn kan praten en exact weet wat het bedoeld. Heb je niet de ruimte om twee konijnen te huisvesten dan dien je een harend konijn dus regelmatig te kammen.

Geen opmerkingen: