Nagels van uw konijn knippen

Wanneer een konijn veel in zijn hok zit of op een zachte ondergrond loopt zullen de nagels niet snel slijten. Het resultaat is dat de nagels te lang worden waardoor ze bijvoorbeeld achter het traliewerk van het konijnenhok kunnen blijven hangen met een pijnlijk gevolg voor het het konijn.
Het is om deze reden raadzaam om regelmatig de nagels van het konijn te knippen.

Nagels van het konijn knippen

In de inleiding van dit artikel werd al duidelijk dat het belangrijk is om de nagels van uw konijn te knippen, maar op welke manier kun je dit bewerkstelligen zonder het konijn te laten stressen?
Het antwoord is lastig te geven, omdat ieder konijn andere reageert op het knippen van nagels.
Het ene konijn vindt het prima wanneer je hem bij de pootjes pakt en de nagels knipt, een ander konijn verzet zich hevig en raakt gestrest. Dit is tegen te gaan door het konijn te trainen, win het vertrouwen van het konijn door hem tussendoor te aaien of te belonen met konijnensnoepjes.
Door dit te doen bij het konijn gaat deze het knippen van nagels al iets zien wat niet vervelend is.
Lees meer over het trainen van het konijn om het te laten wennen aan het knippen van nagels.

Gebruik het juiste materiaal voor het knippen van konijnennagels

Schaar om konijnennagels mee te knippenDe nagels van een konijn hebben een andere structuur dan die van een mens, om deze reden moeten konijnen nagels met een andere tang geknipt worden. Voor grotere konijnenrassen kan een tang gebruikt worden die ook voor hondennagels gebruikt wordt.
Beide schaartjes zijn bij de dierenspeciaalzaak te krijgen.

Wanneer konijnennagels knippen?

Konijnennagels moeten worden geknipt wanneer deze buiten de haargrens uitsteken. Wanneer je konijnennagels gaat knippen zorg dat dat je goed kunt zien waar het bloedvat loopt (leven). Dit kan gemakkelijk worden gedaan door er een (zak)lamp op te schijnen.
Het deel dat voor het bloedvat groeit is het deel dat je af kunt knippen.
Mocht je het zelf niet aandurven om de nagels van je konijn te knippen, dan kun je vaak ook terecht bij de dierenwinkel. Zij helpen je vaak graag met het knippen van de nagels van konijnen.

Waarom konijnennagels knippen?
Konijnennagels moeten worden geknipt omdat ze zich anders flink kunnen bezeren.
Wanneer konijnen te lange nagels hebben kunnen ze gemakkelijk ergens achter blijven haken waardoor de nagel kan knappen. Dit kan zelfs resulteren tot flinke bloeding waaraan het konijn kan overlijden. Knip dus tijdig de nagels van uw konijn om veel leed te besparen.

Geen opmerkingen: