Wat te doen bij hete weersomstandigheden?

Tijdens de zomerdagen kan de temperatuur flink oplopen, mensen zoeken de verkoeling tijdens deze dagen op. Ze bezoeken het strand, eten een ijsje of nemen een verfrissende duik in het zwembad maar hoe kunt u uw konijn voldoende koelen met deze zomerse temperaturen? In deze blog geef ik u wat informatie over de maatregelen die u kunt nemen om uw konijn verkoeling te geven.

Maatregel #1 Het konijnenhok

Ieder konijn heeft zijn eigen vertrouwde/favoriete plekje om te liggen, vaak is dit een bepaald hoekje in zijn hok. Zorg ervoor dat het konijn altijd deze plaats kan bereiken.
Zet het konijnenhok om deze reden dan ook nooit in de zon, zorg ervoor dat het hok (zeker op het heetst van de dag) in de schaduw staat. Zet er desnoods een parasol overheen of span doeken, zodat het konijn toch nog schaduwrijke plekken heeft om in te verblijven.

Maatregel #2 Koelen

Om een konijn meer afkoeling te bieden kun je flessen met koud water in zijn hok leggen, hier gaan de konijnen tegenaan liggen en verkrijgen koeling. Nog beter is een fles met bevroren water in het verblijf te leggen. Heeft het konijnenhok een plastic bodembak? Dan kun je hier ook kompressen onder/tegenaan leggen, deze zorgen voor de verkoeling. Let op leg de kompressen nooit in het hok, dit kan te koud zijn voor het konijn.

Maatregel #3 Water

Maak een konijn nooit nat, hier kan het konijn ziek van worden (er zijn uitzonderingen wanneer het konijn bijvoorbeeld een zonnesteek heeft opgelopen, ga ik dat geval meteen naar de dierenarts en volg zijn advies op). Wat we wel met water kunnen doen is het volgende, spuit de stenen in/rond het konijnenhok nat met koud water. Hierdoor koelen de stenen af waardoor deze geen warmte meer afgeven, hierdoor biedt deze manier koeling aan uw konijnenverblijf.

Zorg ervoor dat het konijn ten alle tijden koud/lauw water kan drinken, het konijn mag tijdens hete weersomstandigheden nooit zonder water komen te zitten. Wanneer een konijn een lange tijd zonder water zit droogt deze op een gegeven moment uit wat fataal kan aflopen voor uw konijn.
Vers en koud/lauw drinkwater is dus het meest belangrijke wat u het konijn dient te bieden tijdens deze weersomstandigheden.

Geen opmerkingen: