Konijnen en voeding

Konijnen eten enkel plantaardige producten konijnen zijn dus herbivoren.
Konijnen hebben een lang darmstelsel en moeten om deze in beweging te houden veel vezels eten.
Vezels zitten voornamelijk in hooi om deze reden dient het konijn ten alle tijden hooi te kunnen eten.


Het darmstelsel van een konijn

Een konijn heeft zoals al eerder is aangegeven een lang darmstelsel. Door het lange darmstelsel is een konijn in staat om grote hoeveelheden voedsel tot zich te nemen. Het voedsel van een konijn bestaat uit twee delen een verteerbaar deel en een onverteerbaar deel. Het verteerbare deel bevat alle benodigde voedingsstoffen, deze voedingstoffen worden door het darmstelsel langzaam verteerd waardoor de voedingstoffen goed opgenomen kunnen worden. Het onverteerbare deel gaat snel door het darmstelsel en zorgt ervoor dat het konijn regelmatig kan ontlasten. Om deze reden dient het konijn veel vezels binnen te krijgen.

Vezelrijk konijnenvoedsel

Een konijn dient dagelijks veel vezels te eten om zijn spijsvertering op gang te houden, een konijn kan deze vezels in de volgende producten vinden;
- Hooi
- Takken
- Groenten
- Fruit
- Stro (niet teveel want dit kan voor verstoppingen zorgen)
- Groenvoer

Konijnenvoer

Het konijnenvoer dat in de winkel te koop is kan gezien worden als een snack.
Een konijn zal teveel vitaminen, vezels en mineralen binnen krijgen als deze continue konijnenvoer te eten krijgt. Mede door het geven van veel konijnenvoer zal het konijn dik worden, wanneer een konijn te dik wordt zal deze zich niet meer kunnen bewegen en ziek worden.

Konijnen voeren en spelen

In de natuur zoekt een konijn altijd naar voedsel. Wanneer konijnen in verblijven bij mensen thuis gehouden worden is het verstandig om een konijn te laten zoeken naar eten.
Dit kan eenvoudig door een voedingsslinger te maken van fruit, groenten en hooi. Een andere manier is een speciale voedingsbal voor konijnen, deze is voor een paar euro te koop bij de dierenspeciaalzaak.
Deze bestaan uit diverse soorten;
- Een bal waarin hooi gestopt kan worden en in de kooi gehangen kan worden.
- Een bal waar konijnenvoer in kan worden gestopt, het konijn dient tegen de bal te drukken om er voer uit te halen.
Door je konijn op dergelijke manieren te voeren hebben ze meteen lichaamsbeweging en voorkom je dat het konijn zich gaat vervelen.

2 opmerkingen:

Julia Van Trigt zei

hoe veel voer moet een konijn per dag?

Sander Janssen zei

Hallo Julia,

Hoeveel voer een konijn moet hebben per dag, dat is afhankelijk van het gewicht van het konijn. Hooi mogen ze in principe onbeperkt hebben, als vuistregel wordt wel eens gesteld dat de pluk hooi ongeveer even groot als het konijn moet zijn.

Biks (de geperste konijnenvoer korrels) daar wordt circa 20 gram per kilogram lichaamsgewicht aanbevolen. Dus stel je konijn weegt 3 kilo, dan mag het 60 gram biks per dag hebben.